Terug

Volg Hart van Nederland

Eigenaar pompwinkel houdt deur voortaan op slot vanwege overlast asielzoekers

112

24 feb 2023, 20:33

De overlast van asielzoekers in het Drentse Nieuw-Weerdinge is zo erg uit de hand gelopen dat shopeigenaar Gea Eshuis zich genoodzaakt voelt de deuren te sluiten. De shop van het tankstation is al meerdere keren bestolen. "Eerst kloppen en dan bepalen wij of we de deur openen”, vertelt ze tegen Hart van Nederland. De overlast gaat veel verder dan diefstal alleen. De gemeente betreurt de situatie.

Al jaren ondervinden buurtbewoners overlast van asielzoekers uit Ter Apel. Het dorpje Nieuw-Weerdinge ligt zes kilometer van het asielzoekerscentrum vandaan. De azc’ers struinen vaak door de straten rondom Ter Apel. Daarbij wordt veel overlast veroorzaakt.

Buurtbewoner Anita: "Vrijwel dagelijks zijn er hier asielzoekers die stelen, bedreigen en smerige dingen uithalen. Mannen die poepen op straat en in het openbaar staan te masturberen. Maar ook worden er fietsen gestolen en wordt er vrijwel iedere nacht geprobeerd om een auto open te breken. De overlast is er al jaren, maar het lijkt iedere dag erger te worden. Vrouwen en kinderen durven ’s avonds niet eens meer alleen over straat. Dat is toch ongehoord?"

Deuren sluiten

De overlast is ook een paar honderd meter verderop voelbaar in de pompshop van Gea Eshuis. De overlast heeft zulke erge vormen aangenomen, dat de onderneemester heeft besloten haar deuren te sluiten. Klanten die naar binnen willen, moeten eerst aankloppen. Vervolgens kan een medewerker de deur opendoen. “Deze situatie is vreselijk. In juli run ik twee jaar deze shop met veel plezier, maar deze praktijken zorgen ervoor dat ik en velen met mij angstig worden. Laatst stonden er vijf mannen in de shop. Twee hielden de medewerker bezig terwijl anderen eten, drinken en aanstekers in hun zakken stopten. Wat moeten wij doen? Eén vrouw achter een toonbank kan toch niet op tegen vijf mannen?", vertelt Gea verontwaardigd.

Gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt is bekend met de problemen en betreurt de situatie. Asielzoekers die overlast veroorzaken, kunnen niet zomaar uit een azc worden gezet. Toch moet er iets veranderen, vinden inwoners van Nieuw-Weerdinge. "Het kan toch niet zo zijn dat ik mijn shop op slot moet doen en dat asielzoekers vrolijk buiten herrie schoppen?", stelt Eshuis.

Aanpak overlast

Over de aanpak van de overlast is staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) duidelijk: "Uiteindelijk moeten we naar de situatie dat mensen die hier niets te zoeken hebben hier ook gewoon niet zijn." De uitwerking daarvan is ook duidelijk: "Dat begint bij de asielzoekers zo snel mogelijk door het proces krijgen, duidelijk maken dat ze geen asiel krijgen en vervolgens ook zorgen dat ze terug kunnen naar het land van herkomst."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.