Terug

Volg Hart van Nederland

Egbers reageert: 'Ik laat mij na vier decennia niet zomaar bij grofvuil zetten'

nieuws

17 mrt 2023, 20:24

NOS-sportpresentator Tom Egbers heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de verhalen over wangedrag op de werkvloer bij NOS Sport. Hij erkende de affaire met een twintig jaar jongere collega en brak deze na drie jaar af. “Het raakt me”, zei een zichtbaar geëmotioneerde Egbers in de talkshow Khalid & Sophie op vrijdag 17 maart. "Maar ik laat mij niet na vier decennia bij het grofvuil zetten. Dat laat ik niet zomaar gebeuren."

In de uitzending vertelde Egbers openhartig over zijn affaire, die drie jaar zou hebben geduurd. Hij legde uit dat het niet om een seksuele relatie ging, en dat hij haar alleen zou hebben gezoend. Egbers betuigde zijn spijt: "Ik heb mijn gezin verdriet gedaan, mijn vrouw die onvoorwaardelijk van mij houdt."

Bekijk welke onthullingen er in de Volkskrant werden gedaan:

Shownieuwsdeskundigen over grensoverschrijdend gedrag Tom Egbers
6:22
Shownieuwsdeskundigen over grensoverschrijdend gedrag Tom Egbers

'Leugens'

Egbers reageert daarmee op de beschuldigingen die in een artikel van De Volkskrant werden gedaan. Hij zou de 20 jaar jongere vrouw met wie hij de affaire had gehad daarna het werk onmogelijk hebben gemaakt. Volgens Egbers was de situatie anders, en was de vrouw zelf de aanstichter. Zij zou namelijk tegen de vrouw van Egbers leugens hebben verteld die zijn huwelijk onder druk zette. "Toen heb ik op de redactie tegen haar gezegd dat ik nooit meer met haar wilde samenwerken." Hij heeft dat vervolgens ook bij zijn meerderen aangegeven, en gaf aan te willen stoppen als presentator van Andere Tijden Sport. Volgens Egbers zou hij in dat gesprek toen zijn overgehaald om toch verder te werken, ook met de vrouw.

In het Volkskrant-artikel wordt gezegd dat Egbers op de redactie uitspraken deed als "serpent" en "as van het kwaad" over de vrouw. "Dat heb ik fout gedaan, dat was in woede als iemand een mes in mijn rug steekt", erkent hij. "Ik had mijn collega's daar geen deelgenoot van moeten maken." Hij ontkent ten stelligste dat hij een doodsbedreiging zou hebben geuit. In het artikel stond beschreven hoe hij een snijbeweging langs zijn keel zou hebben gemaakt. "Ik ben niet iemand die doodsbedreigingen uit, dat is niet gebeurd."

Cultuur

De presentator zegt dat hij zich realiseert dat zijn daden en de manier waarop hij ermee omging, de redactie van NOS Sport hebben beschadigd. “Er zijn ook mensen op de redactie van NOS Sport die er verdrietig over zijn. Op de redactie voelde ik de woede, en hoe ze zich niet gehoord en gewaardeerd voelen. Hoe kan het dat er niets met onze klachten is gedaan. Dat balde zich samen en vormde zich tot iets apocalyptisch."

Egbers is het eens dat er iets gedaan wordt aan de cultuur op de werkvloer. "Als er het gevoel is dat ik onderdeel van een cultuur ben, dan kan ik dat voorstellen", aldus Egbers. "Ik heb zelf een totaal andere perceptie van hoe het daar is. Maar misschien heb ik niet zo'n radar."

'Grofvuil'

In de talkshow vertelde Egbers ook over de gevolgen van de publicaties over zijn affaire. Zo durft hij niet meer op straat te komen. "Het is heel moeilijk om mensen onder ogen te komen. Ik ben vandaag buiten geweest, er komen mensen naar me toe en zeggen lieve dingen. Iemand zei 'We houden van jullie'. Dat is pittig, dat ontroert."

De presentator benadrukte dat hij met iedereen in gesprek wil die zich door hem onveilig heeft gevoeld en dat hij bereid is om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. "Zijn er mensen die zich door mij onveilig hebben gevoeld, dan wil ik natuurlijk desgewenst in gesprek. Maar na vier decennia bij het grofvuil gezet worden, dat raakt me."

Kan Tom Egbers nog wel terugkeren? Bekijk wat advocaat Sébas Diekstra en de mannen van Vandaag Inside hierover vinden:

Moet Tom Egbers met pensioen?
2:40
Moet Tom Egbers met pensioen?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.