Terug

Volg Hart van Nederland

Monsieur Cannibale opnieuw in opspraak: Efteling moet schadevergoeding betalen

nieuws

17 juli 2021, 13:24

Monsieur Cannibale verdwijnt na de zomer, maar de omstreden attractie gaat De Efteling voor die tijd nog flink wat geld kosten. Het pretpark heeft namelijk een remix van het gelijknamige nummer gebruikt bij een andere attractie, maar heeft daar nooit toestemming voor gevraagd. En dus moet het park een flinke schadevergoeding betalen. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald in de zaak tussen De Efteling en Prosadis, de Franse rechthebbende van de muziek. De Efteling heeft de alleen rechten voor het gebruik van het origineel, maar heeft een remix van het nummer Monsieur Cannibale gebruikt bij de muzikale watershow Aquanura.

Flinke schadevergoeding

Hoe hoog de schadevergoeding precies is, hangt af van hoeveel geld het attractiepark in Kaatsheuvel heeft verdiend aan het gebruiken van de muziek. Er moet daarom een overzicht worden gemaakt van de bezoekersaantallen van de watershow en de gemiddelde entreeprijs van het pretpark.

Verder moet De Efteling de inkomsten vergoeden die Prosadis heeft misgelopen door de verkoop van cd’s waarop de remix van Monsieur Cannibale te horen is. Ook voor het aanbieden van het nummer op streamingdiensten als iTunes en Spotify moet het pretpark met geld over de bank komen. De proceskosten (ruim 21.000 euro) zijn ook voor rekening van De Efteling.

Efteling in hoger beroep?

Een woordvoerder van De Efteling laat aan Hart van Nederland weten dat het attractiepark de uitspraak goed gaat bestuderen. Op de vraag of er een hoger beroep komt, antwoordt de zegsvrouw: "Voor nu kan ik er niets meer over zeggen. We gaan de komende tijd gebruiken om te kijken hoe we hierop gaan reageren."

Monsieur Cannibale zorgt al jaren voor ophef omdat de attractie door sommige mensen als racistisch wordt beschouwd. Bezoekers zitten in kookpotjes en draaien om een bijna naakte zwarte man heen die een pollepel door zijn neus heeft. Prosadis eiste ook geld omdat hun nummer met racisme kon worden geassocieerd, maar daar ging de rechter niet in mee.

Bovenstaande reportage werd vorige maand uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.