Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste moderne mens in Nederland had een zwarte huidskleur

Eerste moderne mens in Nederland had een zwarte huidskleur

nieuws

2 mrt 2023, 10:00

De eerste moderne mens in Nederland, die zo'n tienduizend jaar geleden leefde, had een zwarte huidskleur en blauwe ogen. Dat blijkt uit genetische analyse van acht stukjes menselijk bot uit die tijd, schrijft de Volkskrant.

Vrijwilligers raapten de afgelopen jaren stukjes menselijk bot op aan de Nederlandse kust. Ook vissers vonden resten in hun netten. Deze werden onderzocht en zo blijkt dat de eerste oer-Hollander helemaal niet blond en wit was, maar juist een donkere huidskleur had.

"Onze voorouders werden altijd neergezet als van die stoere, blanke types. Maar ze zagen er toch wat anders uit", zegt archeoloog en DNA-expert Eveline Altena, die de analyse uitvoerde, tegen de Volkskrant.

Geen verrassing

Echt een verrassing was deze ontdekking niet. In het Londense Natural Museum werd vijf jaar geleden een reconstructie gepresenteerd van een tienduizend jaar oud fossiel dat de 'eerste Brit' is komen te heten. Ook deze man was zwart.

De eerste moderne mensen leefden in een gebied dat Doggerland heette. Dat was een uitgestrekt gebied voor de kust, wat nu de bodem van de Noordzee is. Het waren jagers-verzamelaars die vooral op wild joegen en vis vingen.

Spoortjes in ons DNA

Pas veel later kwam de landbouw in opmars. Steppenvolkeren uit het oosten trokken naar Nederland en de bevolking kreeg een lichtere huidskleur. Dat ging geleidelijk. De zwarte inwoners zijn waarschijnlijk deels weggetrokken, al zitten er volgens de conservator prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden nog steeds 'spoortjes' in ons DNA.

Vitamine D-tekort

Vermoed wordt dat de lichte huidskleur vooral het gevolg is van een vitamine-D-tekort, dat ontstond door het granenrijke voedsel van landbouwers. Een lichtere huid laat meer zonlicht door en zorgt zo voor aanmaak van vitamine D.

Voor de Nederlandse gegevens werden drie stukken schedel, twee kiezen, een kaakbot, een bovenarm en een dijbeen, van bij elkaar zeven mannen en een vrouw onderzocht. Zij leefden tussen de elf- en achtduizend jaar geleden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.