Terug

Volg Hart van Nederland

Langgekoesterde wens Nederlandse veteranen komt uit: eindelijk een eigen begraafplaats

Langgekoesterde wens Nederlandse veteranen komt uit: eindelijk een eigen begraafplaats

nieuws

1 dec 2020, 20:16

[gallery ids="1227810,1227811"] Dinsdag vindt op de recent geopende Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen een bijzondere eerste uitvaart plaats. Een urn met de as van luitenant-kolonel buiten dienst Tivadar Spier, is ceremonieel bijgezet in een graf op de Gelderse begraafplaats, naast het Nationale Ereveld. Ook de as van zijn echtgenote Babs Spier-Markus is bijgezet. Een aantal militaire hoogwaardigheidsbekleders is aanwezig bij de eerste bijzetting in Loenen. Ook de familie van Spier, waaronder zijn dochter Liliane waren aanwezig.

Aparte rustplaats voor veteranen

Een eigen begraafplaats was al vele jaren een grote wens onder de ruim 115.000 veteranen die Nederland telt. Het Ereveld is voor burgers en militairen die omkomen tijdens missies. Voor veteranen die later in hun leven komen te overlijden was er geen aparte rustplaats, terwijl zij wel graag bij hun legerkameraden begraven wilden worden. Koning Willem-Alexander opende de veteranenbegraafplaats afgelopen donderdag. Er is plek voor negenhonderd graven, een urnenmuur en een strooiveld.

Militaire Willems-Orde

Tivadar Spier kreeg op 12 juli 1955 de Militaire Willems-Orde voor zijn werk als commandant tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. In de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Spier is ook nog uitgezonden geweest naar Korea. Hij eindigde zijn militaire loopbaan in 1974 en overleed op 17 juni 2010. Spier had naast de Willems-Orde tal van andere militaire eretekenen. Een begrafenis of bijzetting op de Nationale Veteranenbegraafplaats gaat gepaard met militaire etiquette en protocollen. Spier krijgt zoals dat heet beperkte militaire eer, wat inhoudt dat er een tamboer, een hoornblazer en een militaire erewacht zal zijn. ANP / Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.