Terug

Volg Hart van Nederland

Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'

Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'

Politiek

30 mrt 2023, 23:20

Er is een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkent woonminister Hugo de Jonge. De Tweede Kamer debatteerde donderdag over zijn bouwambities, want die lijken vast te lopen. Daardoor zitten veel Nederlanders vast in een oude, te kleine of juist te dure woning.

Partijen vrezen dat De Jonge zich het tijdspad te rooskleurig voorstelt, en dat de toegezegde 900.000 extra woningen in 2030 niet haalbaar zijn. De minister ziet de onzekerheid op de markt. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten.

Structurele daling verkoop woningen

Nieuwbouwprojecten komen volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) in gevaar. Zij zien voor komend jaar een halvering in de verkoop van nieuwbouwwoningen. NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter ziet daarvoor een duidelijke oorzaak. "Mensen zijn huiverig om te kopen, de koopkosten van de koopwoningen kunnen ook niet naar beneden. Dat heeft ook alles te maken met de stijgende energiekosten en de oorlog in Oekraïne", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Projectontwikkelaars raken de dure woningen dus niet kwijt aan de consument. "De verkoopbaarheid van een heleboel nieuwbouw koopwoningen staat nu echt zwaar onder druk", waarschuwt Uitzetter. "Normaal gesproken verkopen ontwikkelaars zo'n 36.000 koopwoningen direct aan consumenten, afgelopen jaar is dat gedaald naar 20.000 koopwoningen en voor komend jaar is de verwachting dat het naar 15.000 woningen of misschien nog wel nog meer gaat dalen."

Starters en senioren stromen door de problemen nauwelijks door. De 31-jarige Djuri van Leeuwen is er daar een van. Hij betaalt nu, inclusief energie, 1.400 euro aan huur per maand. Liever koopt hij een woning, vertelt hij in onderstaande video:

Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'
2:30
Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'

De NEPROM stuurt aan op overheidsgeld. "Als de minister zijn portemonnee trekt via doorbouwpremie en een koopstartfonds, krijgt de minister dat op lange termijn zeker terug", aldus Uitzetter.

Minister voorzichtig met subsidie

De Jonge erkent dat we "in een heel onzekere tijd" zitten. De minister wil op korte termijn kijken welke financiële prikkels kunnen helpen om de bouw weer los te trekken, zoals subsidies om projecten die al bijna rond zijn net een extra zetje te geven.

"Het gaat om belastinggeld, dan wil je geen uitgaven doen die niet strikt noodzakelijk zijn. Een andere aarzeling is dat het nog langer duurt als je nu te hoge verwachtingen wekt." De Jonge is bijvoorbeeld bang dat investeerders wachten met bouwen tot er nog grotere voordelen komen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.