Terug

Volg Hart van Nederland

'Wilde staking' personeel KLM op Schiphol, tientallen vluchten geannuleerd

nieuws

23 apr 2022, 08:22

Personeel van KLM staakte zaterdagochtend op luchthaven Schiphol. Volgens vakbond FNV gaat het om een 'wilde staking' van medewerkers op de platformen die onder andere verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van bagage. Inmiddels is de staking afgebroken, omdat de veiligheid in het geding zou komen vanwege de drukte.

Op de site van Schiphol staat al dat talloze vluchten op zaterdagmorgen zijn geannuleerd. Ook klagen reizigers via sociale media over de problemen op de luchthaven.

Afgehandeld

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd. Aanleiding voor de staking is volgens FNV de aankondiging van KLM dat een deel van de werkzaamheden van het personeel uitbesteed zal worden aan Viggo, een onafhankelijk afhandelingsbedrijf. Dit vanwege personeelstekorten. Werknemers zouden dit onlangs te horen hebben gekregen.

De staking is volgens FNV zaterdagochtend om 06.00 uur begonnen. De KLM-werknemers zouden een gesprek eisen met operationeel directeur René de Groot van de luchtvaartmaatschappij. Dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. Het is niet bekend is of daarbij toezeggingen zijn gedaan.

Werkdruk

FNV stelt dat de personeelstekorten volgens werknemers vooral veroorzaakt worden door de slechte arbeidsvoorwaarden, zoals een laag loon en louter flexibele contacten. Leden van FNV zouden daar bij de vakbond al eerder over hebben geklaagd. Werknemers zouden volgens de bond "zeer duidelijk" aan hebben gegeven de enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren.

De werkonderbreking van KLM-medewerkers op Schiphol heeft verregaande consequenties voor klanten en voor collega's bij de maatschappij. Een andere afhandelaar is gevraagd tijdelijk het werk over te nemen.

KLM zegt in een verklaring de hoge werkdruk te erkennen. De maatschappij doet er alles aan om de tekorten op te lossen en de werkdruk te verlagen. "Daarbij zetten we alle maatregelen in die mogelijk zijn", zo klinkt het. De inhuur van een andere afhandelaar op Schiphol is er daar een van.

Staking voorbij

Volgens Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol bij vakbond FNV, is de wilde staking van KLM-medewerkers op Schiphol inmiddels afgelopen. Volgens vakbond FNV, die bereid was om te bemiddelen, is mede met het oog op de veiligheid het werk weer opgepakt.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.