Terug

Volg Hart van Nederland

300 euro voor Lowlands en 170 euro voor Zwarte Cross: festivalkaartje dit jaar fors duurder

300 euro voor Lowlands en 170 euro voor Zwarte Cross: festivalkaartje dit jaar fors duurder

nieuws

1 feb 2023, 19:00

Festivalbezoekers moeten dit jaar weer meer neerleggen voor een festivalkaartje. Voor onder meer Lowlands, Pinkpop en Down the Rabbit Hole zijn de tickets ten opzichte van vorig jaar gestegen. Dat is onvermijdelijk gezien onder meer de gestegen inflatie, brandstofkosten en personeelskosten, zeggen de drie grote festivals woensdag.

Een kaartje voor het gehele Down the Rabbit Hole-festival, dus alle drie de dagen en toegang tot de camping, was vorig jaar 210 euro en dit jaar 245 euro. Een ticket voor het gehele weekend Lowlands en toegang tot de camping voor deze dagen was 255 euro, nu 300 euro inclusief servicekosten.

Een ticket voor drie dagen Pinkpop en toegang tot de camping kostte vorig jaar 245 euro en is nu 25 euro duurder. Dat is een stijging van respectievelijk zo'n 17, 18 en 12 procent.

Een weekend + campingticket voor De Zwarte Cross kostte vorig jaar 132,50, dit jaar 170 euro. Dat is een stijging van 28 procent.

'Kosten nemen gigantisch toe'

"Het is een flinke stijging", zegt Bente Bollmann, woordvoerder van Lowlands en Down the Rabbit Hole. "Wij proberen die ticketprijs echt zo laag mogelijk te houden, zodat ook jongeren kunnen komen. Maar de kosten nemen gigantisch toe."

Dat komt door "een optelsom", stelt de zegsman. "Gestegen brandstofkosten, inflatie, heel erg gestegen personeelskosten, materiaalkosten die omhooggaan." Daardoor moeten de prijzen omhoog, zegt hij. "Onderaan de streep moet het uitkomen."

Internetplatform Festival Fans heeft onderzoek gedaan naar de gestegen ticketprijzen. Gemiddeld ben je 14 procent duurder uit als je in het komende festivalseizoen een kaartje wilt scoren. De hoogste prijsstijging is volgens het platform er eentje van 50 procent, bij Jera on Air. Daar gaat een weekendticket omhoog van 100 euro naar 150 euro.

Daartegenover staat dat er ook bij een aantal festivals of feesten de prijzen gelijk zullen blijven. Dat is het geval bij Pal Mundo en Awakenings Summer Festival. Ook valt er zelfs een prijsdaling waar te nemen: Het Zeeuwse City of Dance Festival verlaagt de prijs met 5 procent. Festival Fans wil benadrukken dat dit uitzonderingen zijn, bij de rest betaal je meer dan vorig jaar.

Grote festivals raken - ondanks de prijsverhogingen - nog steeds uitverkocht maar de verwachting is dat de kleinere festivals lastiger hun tickets kunnen slijten.

Dat beaamt ook de directeur van Lowlands, Eric van Eerdenburg, woensdag in de podcast van het festival. "Het is gewoon niet anders. De inflatie is op alle fronten bij ons zo toegeslagen."

Ook worden veel spullen, zoals tenten en wc's, gebruikt voor asielopvang, stelt hij. "Alles wordt veel duurder, is moeilijker te krijgen. Mensen die voor ons werken hebben allemaal hun salariseisen ingediend, die moeten wij ook inwilligen. Dus het is gewoon een 'tough cookie to swallow', maar we gaan er wel iets goeds voor leveren."

Zo werd vorig jaar het festivalseizoen afgetrapt, bij festival Paaspop:

Waar voor je geld

Hoewel tickets duurder zijn geworden, krijg je er volgens Bollmann ook veel voor terug. Zo kondigde Lowlands woensdag de eerste namen aan uit de line-up, onder wie Billie Eilish, Florence + The Machine en Charlotte de Witte.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.