Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom gaan we op tweede paasdag massaal naar de woonboulevard?

Waarom gaan we op tweede paasdag massaal naar de woonboulevard?

nieuws

18 apr 2022, 17:29

Lange files, volle parkeerplaatsen en horden kopers: op tweede paasdag gaan veel Nederlanders traditiegetrouw naar de woonboulevard. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? "Het komt voort uit de vroegere tradities met Pasen."

Volgens massapsycholoog Hans van de Sande heeft de toestroom naar de woonboulevard tijdens Pasen onder andere te maken met het begin van het 'nieuwe jaar'. En dat komt voort uit "vroegere tijden", legt hij uit bij Hart van Nederland. "Pasen was het symbolische feest voor het begin van het nieuwe jaar. Mensen sliepen de hele winter op stro vol ongedierte en dat verbrandden ze met Pasen: de paasvuren."

Opfrissen van je huis

En zulke gebruiken zie je ook in de huidige tijd nog altijd terug in ons gedrag, aldus Van de Sande. Tegenwoordig hoort bij zo'n nieuw begin namelijk het opfrissen van ons huis. "Het idee daarvan is dat als het weer mooi weer wordt, je het huis helemaal schoonmaakt." Maar voor de grote lenteschoonmaak hoef je toch niet naar een woonwinkel? Toch wel, ziet de massapsycholoog.

"Waar mensen hun vieze bank vroeger eerder schoonmaakten, kopen ze nu een nieuwe", legt hij uit. "De meubels van nu verslijten namelijk sneller, omdat de meubels van vroeger steviger waren. Nu moet je voor een moderne bank veel betalen wil die het tien jaar lang uithouden." Mensen zien een dagje meubelboulevard volgens hem dan ook als uitje. "Meubels zijn dure aanschaffen en dat moet je goed uitzoeken. Daar heb je dan ook tijd voor nodig."

Wandelen of woonwinkel?

En die hebben we in de moderne tijden nog maar weinig, aldus Van de Sande. Hij wijst erop dat steeds vaker beide partners in een huishouden (voltijds) werken. "Beiden moeten dus tijd hebben en bovendien moeten dan ook de winkels open zijn. Dan kom je al snel bij dit soort feestdagen uit." Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 mensen blijkt dat 4 procent maandag gaat 'funshoppen'.

Op deze zonovergoten tweede paasdag is de woonboulevard echter niet het populairste uitje: 18 procent van de deelnemers zegt lekker de natuur in te gaan en 12 procent van de ondervraagden zoekt het terras op. Familie- of vriendenbezoek blijft echter veruit favoriet op de paasmaandag: een kwart van de panelleden gaat langs bij hun ouders, kinderen, broers en zussen, kennissen of vrienden.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.