Terug

Volg Hart van Nederland

VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

nieuws

1 juni 2023, 12:14

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

De formele adviesaanvraag voor de ontslagen is donderdag naar de ondernemingsraad gestuurd. VDL spreekt van een "onvermijdelijke afbouw van medewerkers".

Begin mei werd er door de werknemers van het bedrijf nog gestaakt. Tijdens een tweedaagse staking wilden ze onderhandelen over een betere vertrekregeling:

Nedcar-personeel legt opnieuw werk neer
1:04
Nedcar-personeel legt opnieuw werk neer

Mogelijk meer ontslagen in 2024

Op dit moment werken bij Nedcar volgens VDL 3950 medewerkers. De autofabriek heeft per 1 november voor duizend vaste medewerkers en achthonderd uitzendkrachten geen werk meer. Het gaat daarbij om productiemedewerkers en personeel in ondersteunende diensten. VDL zegt meer ontslagen rond 1 maart 2024 niet uit te sluiten. Dan loopt een contract met BMW af voor de productie van MINI's.

Wel laat VDL weten ernaar te blijven streven een opvolger voor de MINI binnen te halen. "Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie", zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. "Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd, door turbulente omstandigheden op de automarkt, te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en naar onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat."

Vertrekregeling

VDL streeft ernaar om de getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Daarnaast hanteert VDL het bestaande sociaal plan dat nog tot april 2024 zou gelden. Dat voorziet in het dubbele van de wettelijke ontslagvergoeding, aldus VDL. Verder wordt medewerkers een zogeheten uitwerkbonus van 7500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Over dat sociaal plan liggen directie en vakbonden overhoop. De vakbonden riepen in totaal zes stakingsdagen uit, en er waren twee wilde stakingen. De bonden willen een beter sociaal plan dan nu voorligt, maar VDL vindt dat de bonden te veel vragen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.