Terug

Volg Hart van Nederland

Utrecht wil snel 1500 flexwoningen realiseren voor statushouders en starters

Utrecht wil snel 1500 flexwoningen realiseren voor statushouders en starters

Politiek

29 aug 2022, 07:50

"Iedereen die dat wil moet in Utrecht kunnen wonen, maar dat is nu niet altijd mogelijk." Met die woorden meldt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht dat er op korte termijn 1500 flexwoningen worden gebouwd in de provincie.

Zeven Utrechtse gemeenten gaan op korte termijn de flexwoningen bouwen. Het Rijk heeft de gemeenten 18 miljoen euro toegezegd om het plan voor het einde van volgend jaar te realiseren. De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor statushouders en starters. "En andere groepen waar de woningnood hoog is", zegt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht, die als voorzitter van de veiligheidsregio de overeenkomst met het Rijk sloot.

Verplaatsbare woningen en leegstaande kantoren

Duizend huizen komen in de stad Utrecht. "Iedereen die dat wil moet in Utrecht kunnen wonen, maar dat is nu niet altijd mogelijk. Wij werken er daarom keihard aan om zo snel mogelijk extra woningen te realiseren. Dankzij dit akkoord wordt de kans om in Utrecht een woning te vinden weer ietsje groter", zegt wethouder Dennis de Vries (wonen) van de gemeente Utrecht.

Verder komen er vijfhonderd woningen op verschillende locaties in de provincie, in de gemeenten Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein. "De bedoeling is dat in deze gemeenten tijdelijke woningen worden neergezet, waar mensen kunnen worden gehuisvest en blijven wonen tot er permanente woningen beschikbaar zijn", aldus een gezamenlijke verklaring.

Bij flexibele woningen kan gedacht worden aan kleine verplaatsbare woningen of bijvoorbeeld dat woningen gerealiseerd worden in leegstaande kantoren.

Voorrang voor statushouders

Afgelopen maand gingen vrijwel alle sociale huurwoningen in de gemeente Utrecht naar statushouders. Met het tijdelijke voortrekken van statushouders hoopt de gemeente de drukte op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. Het plan leidde tot ophef bij starters in Utrecht die al soms jaren op een wachtlijst staan.

Tekst gaat verder onder de video:

Jeffrey moet nóg langer wachten op huurhuis nu statushouders voorrang krijgen
1:43
Jeffrey moet nóg langer wachten op huurhuis nu statushouders voorrang krijgen

Snelste manier om woningnood op te lossen

"Flexwoningen bouwen is de snelste manier om nieuwe sociale huurwoningen toe te voegen die hard nodig zijn om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden", stelt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). "De wachtlijsten zijn al lang en verdringing moeten we voorkomen, of het nu gaat om starters, mensen die met spoed een woning zoeken of mensen die het recht hebben gekregen om in Nederland te mogen blijven."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.