Terug

Volg Hart van Nederland

'Afhankelijkheid Russisch gas in één klap weg als we inleveren op comfort'

Oekraïne

8 mrt 2022, 13:32

Onze afhankelijkheid van Russisch gas kan in één keer weg zijn als we bereid zijn in te leveren op comfort, zeggen energie-experts tegen NU.nl. Zij roepen het kabinet op een noodplan te maken. De hele EU kan zo honderden miljarden euro's besparen, die anders de Russische staatskas zouden spekken.

De belangrijkste draaiknop om onze afhankelijkheid van Rusland te verkleinen, is de thermostaat in huizen en kantoorgebouwen. Dat moet dan wel gelijk in maart en april gebeuren, want dat zijn maanden waarin we nog flink stoken.

"De verwarming kan veel meer omlaag", zegt energie-expert Kees van der Leun, directeur van adviesbureau Common Futures, tegen NU.nl. "Mensen stoken op heel verschillende temperaturen. We zouden ook tijdelijk op zestien graden kunnen stoken. Dan zouden we de afhankelijkheid al ruim een derde terugdringen."

Energieverbruik kantoren terugbrengen

Niet alleen bij mensen thuis zou er flink aan de thermostaat gedraaid kunnen worden, vindt Van der Leun. Hij noemt het essentieel dat ook werkgevers het energieverbruik van hun kantoren terugbrengen. Volgens hem zouden werknemers ook bij elkaar in één werkruimte kunnen zitten, zodat er maar één ruimte hoeft worden verwarmd en verlicht.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.