Terug

Volg Hart van Nederland

Telefoon staat roodgloeiend bij financiële hulplijn: 'Nog nooit meegemaakt'

Telefoon staat roodgloeiend bij financiële hulplijn: 'Nog nooit meegemaakt'

nieuws

10 apr 2022, 22:15

Schuldhulpverleners vrezen dat flink meer Nederlanders in de schulden belanden door de hoge energieprijzen. Branchevereniging NVVK waarschuwt dat de komende maanden steeds meer mensen in de financiële problemen komen. "We zitten in een unieke situatie."

Bij de hulplijn van GeldFit staat de telefoon roodgloeiend, merkt coördinator Frederieke Kokol. Sinds vorig jaar is het aantal belletjes flink toegenomen. "Mensen maken zich best wel zorgen. Over dingen die eraan zitten te komen, maar ook over kennissen die ze zien afglijden op financieel gebied", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Eerste keer in geldproblemen

De vrees is dat deze trend zich de komende maanden alleen maar zal doortrekken. Vooral de Nederlanders die voor de eerste keer in geldproblemen komen zijn kwetsbaar, weet NVVK-voorzitter Marco Florijn. "Dat zijn mensen die juist niet gewend zijn om hulp te zoeken. En juist die mensen moeten nu op zoek naar hulp, omdat we er dan nog op tijd bij kunnen zijn."

De inflatie is de afgelopen maanden geëxplodeerd en dat raakt iedereen in de portemonnee. Van boodschappen tot aan benzine: alles is flink duurder geworden. De huidige financiële situatie is volgens Florijn uniek. "Zo als we de situatie nu zien hebben we nog nooit meegemaakt."

Schuldhulp niet altijd nodig

Het aantal mensen dat nu voor hulp aanklopt, is dan ook hoger dan tijdens de coronacrisis. Bij GeldFit luisteren medewerkers naar de zorgen van bellers en geven eventueel advies over mogelijke vervolgstappen. Niet iedereen die belt naar de hulplijn, hoeft namelijk meteen in de schulphulpverlening, aldus Kokol.

"We zoeken altijd naar een passende oplossing", legt ze uit. "Dat kunnen vrijwillige hulpinstanties zoals Humanitas en Schuldhulpmaatje zijn, maar bijvoorbeeld ook een app." Wil je weten hoe jij er financieel voorstaat? Op de website van GeldFit kun je testen hoe of je financieel 'fit' bent en hoe je dat kan blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.