Terug

Volg Hart van Nederland

Techniek Nederland: warmtepomp blijft onomstreden, ondanks hogere milieuscore

Techniek Nederland: warmtepomp blijft onomstreden, ondanks hogere milieuscore

Politiek

21 feb 2023, 17:08

Techniek Nederland noemt de warmtepomp onomstreden, ondanks dat de pomp veel vervuilender blijkt dan gedacht. Daarmee reageert de branchevereniging voor installateurs op de berichtgeving over het onderzoek waarin de warmtepomp als een grote vervuiler wordt bestempeld.

De onafhankelijke rekenmeester Nationale Milieu Database (NMD) maakte maandag bekend dat de warmtepomp vervuilender is dan eerder werd gedacht, zo blijkt uit nieuw onderzoek naar de effecten van warmtepompen op het milieu. Warmtepompen hebben dan bij bijvoorbeeld tussenwoningen een zogenoemde milieuscore van 0,4, zo meldt De Telegraaf

Dit heeft grote gevolgen voor de mogelijkheid om nieuwe woningen te bouwen. Volgens het Bouwbesluit van de overheid mogen woningen namelijk in totaal een maximale milieuscore van 0,8 hebben, en over enkele jaren wordt dit zelfs verlaagd naar 0,5. Een warmtepomp heeft daar dus een fikse invloed op.

Energieprestatie

Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, blijft een warmtepomp ondanks de hogere milieuscore onomstreden. "De milieuscore geeft alleen de milieubelasting van materialen aan en laat de energieprestatie volledig buiten beschouwing", aldus Terpstra. Met de energieprestatie wordt gedoeld op hoe veel of weinig energie de pomp uiteindelijk verbruikt. "Dankzij de warmtepomp verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot met de helft. Daarmee leveren warmtepompen een onmisbare bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen."

Terpstra zegt dat er een integrale milieu- en energieprestatienorm moet komen voor de gehele technische levensduur van apparaten en materialen. Op basis van zo’n norm is er volgens Techniek Nederland geen twijfel over de toepassing van warmtepompen. De milieuscore van warmtepompen houdt namelijk geen rekening met een aantal andere aspecten, zoals hergebruik van materialen en de innovatie van warmtepompen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.