Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste dag van nieuwe reeks stakingen in het streekvervoer

nieuws

28 feb 2023, 06:29

Medewerkers in het streekvervoer leggen door het hele land dinsdag het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. Het is de eerste van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs.

Deze week zullen medewerkers ook donderdag het werk neerleggen. De nieuwe stakingsgolf komt bovenop eerdere stakingsdagen. Daardoor vielen meerdere bus- en treinverbindingen uit.

Eerder deze maand legden duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten ook al vijf dagen lang het werk neer:

Streekvervoer staakt vijf dagen lang in het hele land
0:53
Streekvervoer staakt vijf dagen lang in het hele land

Loonstijging van 16,9 procent

Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

Naast de grotere cao in het streekvervoer is er ook de kleinere cao Multimodaal. Die geldt voor ongeveer 1300 medewerkers, met name treinpersoneel. Voor deze cao werd eerder ook al gestaakt, zo nu en dan samen met de grote cao. FNV geeft aan dat het niet uit te sluiten is dat dit nu weer gaat gebeuren. Maar op welke dagen medewerkers uit beide cao’s het werk zullen neerleggen, is nog niet bekend.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.