Terug

Volg Hart van Nederland

Straatartiesten luiden alarmbel: steeds minder cash

nieuws

29 mrt 2024, 21:13

De een vindt ze ontzettend irritant, de ander vindt juist dat ze veel plezier brengen tijdens het winkelen: de straatmuzikanten. Onlosmakelijk verbonden met hun petje of openstaande koffer om contant geld in te doen. Maar dat gebeurt steeds minder, waarschuwt de Kunstenbond. Daarom luiden ze nu de noodklok.

Steeds vaker betalen we onze boodschappen met een pinpas of met onze telefoon. Contant geld is steeds minder vaak te vinden in onze portemonnee, meldt De Nederlandsche Bank. Door deze daling zet het niet alleen de traditionele inkomstenbron van straatartiesten onder druk, ook de levendigheid van de straatcultuur.

Laagdrempelige bijdrage

Sommige straatmuzikanten hebben tegenwoordig ook QR-codes staan zodat je digitaal ook kan betalen. Maar die hebben tot nu toe volgens Ronald Gijsbertsen, Directeur Kunstenbond, niet het gewenste effect gehad. "Straatmuzikanten zouden geholpen zijn als er iets was waardoor mensen op een laagdrempelige manier een bijdrage kunnen leveren."

Daarom wordt de app Straatcash momenteel getest als een mogelijke oplossing, waarmee toeschouwers gemakkelijk donaties kunnen doen aan artiesten. "Daarnaast willen we goede afspraken maken met gemeenten en dat we onderling met de artiesten informatie uitwisselen zodat iedereen beter weet wat die kan en mag."

'Wereld aan mij voorbij'

Ondanks de uitdagingen blijft straatmuzikant Bertje Doperwtje optimistisch over zijn bijdrage aan de lokale gemeenschap en de waarde van zijn werk. "Artiesten als Rolling Stones of Bruce Springsteen gaan heel de wereld over. Voor mij is het andersom: heel de wereld komt aan mij voorbij. Sommige mensen zijn heel leuk om te zien, anderen juist weer heel grappig."

Bertje Doperwtje vindt het ook niet zo'n groot probleem dat er minder munten in zijn bak gaan nu steeds minder mensen contant geld bij zich hebben. "Ik heb toch zo genoeg? Wat heeft een mens nodig?"

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.