Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer vuurwerkverkopers sluiten de deuren

nieuws

13 dec 2022, 16:46

Het is nog een kleine drie weken tot de jaarwisseling, maar het wordt steeds lastiger om vuurwerk in te slaan. De pijlen, knallers en gillende keukenmeiden zijn op steeds minder plekken te koop, meldt het AD. Steeds meer verkopers stoppen met de verkoop, terwijl de vraag naar vuurwerk groter is dan ooit.

Bijna 350 winkeliers zijn al gestopt met de handel in vuurwerk, schrijft de krant. Het aantal verkooppunten is met 24 procent gedaald naar 1049. De belangrijkste reden voor veel winkeliers blijkt de afgelopen twee coronajaren, waarin geen vuurwerk mocht worden verkocht. Dit jaar mag het wel weer, maar verkopers hebben er dus toch voor gekozen om er niet meer aan te beginnen.

Vuurwerkverbod

Voor sommige ondernemers speelt ook de discussie over een landelijk vuurwerkverbod een rol in het besluit om te stoppen. Het verbod komt ieder jaar een stap dichterbij en sommige gemeentes stellen dit jaar zelf al in een verbod in. Winkeliers willen niet het risico lopen om volledig in de vuurwerkbranche te investeren voor misschien maar één jaar.

Het aanbod is dus een stuk minder, terwijl de vraag naar vuurwerk dit jaar boven verwachting hoog is. Importeurs zien volgens het AD nu al veel meer bestellingen dan in dezelfde periode in 2019 en verkopers hebben het extra druk. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de twee vuurwerkloze jaren en het verbod wat in de lucht hangt.

Over de grens

Veel vuurwerk wordt ook online besteld of over de grens ingeslagen. Vaak gaat het hierbij om illegale knallers, omdat hier Nederlandse keurmerken ontbreken. Een mogelijk verbod zal waarschijnlijk nog meer vuurwerkliefhebbers de grens over drijven om toch vuurwerk te kunnen blijven kopen en afsteken.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.