Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer mensen kopen rechtstreeks bij de boer: 'Verser dan dit krijg je het niet'

nieuws

8 juli 2022, 23:07

Mensen kopen steeds vaker hun melk, vlees, groente en fruit rechtstreeks bij boer of landwinkel. Hoewel er geen officiële cijfers worden bijgehouden, leert een korte rondgang van Hart van Nederland langs een tiental landwinkels dat de drukte inderdaad toeneemt.

Dat blijkt ook uit de toepassing voor smartphones die Bernd Hietberg uit Beilen heeft ontwikkeld. Via zijn app, genaamd 'Het Kraampje' kan je zien waar in de buurt je direct kan kopen van de boer. "Wij kregen reacties van bij ons aangesloten boeren dat er een enorme toename is van boerderijverkoop."

Biologisch verantwoord

Bij de melktap van boerin Astrid uit Angerlo is die toename ook goed te merken. "Het loopt hier goed door gedurende de dag", lacht Astrid. Behalve melk, verkopen ze ook kaas en eitjes van de kip. Alles biologisch verantwoord. Een stukje verderop in de Betuwe, in Ressen, is de landwinkel van de familie Van Olst. De fruitteler verkoopt naast eigen teelt, ook zuivel, groente en vlees. Belangrijk daarbij is dat alle producten uit de eigen regio komen.

Nederland heeft een kleine 1500 boerderijwinkels. Die variëren in grootte en omzet. Vaak verkopen de wat kleinere boerderijwinkels vooral producten van hun eigen bedrijf. De wat grotere winkels hebben een ruimer aanbod, hoewel het nadrukkelijk de bedoeling is dat alles lokaal is ingekocht.

Landwinkels in de buurt

Bernd Hietberg ontwikkelde een app voor de smartphone waarmee mensen makkelijk kunnen zien waar in de buurt mensen direct bij de boer kunnen kopen. "Wij eten thuis altijd zoveel mogelijk lokaal. Gasten en andere mee-eters vinden dat ook altijd heerlijk. Alleen kwam ik erachter dat veel mensen niet weten waar ze die heerlijke producten kunnen kopen." En zo is het idee voor de app geboren.

"Er zijn via onze app meer dan 400 boerderijwinkels te vinden. We horen van boeren die meedoen dat er de laatste dagen een enorme toename is in de verkoop", vertelt Hietberg aan Hart van Nederland. Hietberg is in het dagelijks leven veearts en kent zodoende heel veel boeren. "Het mooie is ook dat boeren heel veel steunbetuigingen ontvangen in de app. Zo merken de boeren dat er gelukkig ook veel mensen achter ze staan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.