Terug

Volg Hart van Nederland

Starter kansloos op de woningmarkt: slechts 3 procent van koophuizen betaalbaar

Starter kansloos op de woningmarkt: slechts 3 procent van koophuizen betaalbaar

nieuws

16 feb 2023, 11:48

Een koophuis blijft voor de meeste jonge mensen een onrealistische droom. Een gemiddelde alleenverdienende starter kan slechts 3,4 procent van de koopwoningen in ons land betalen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van taxatiebedrijf Calcasa.

Dat de gemiddelde huizenprijs voor het eerst in jaren daalt, zorgt nog niet voor dat het makkelijk is om je eerste koophuis te bemachtigen. De gemiddelde alleenstaande tussen 25 en 35 jaar kan zo'n 200.000 euro lenen. Daarmee kom je in het grootste deel van Nederland niet ver mee. Tweeverdienende starters staan er beter voor. Met een hypotheek van rond de 360.000 euro maken die kans op 40 procent van de woningen.

Kansloos in de Randstad

Ook zijn er grote verschillen tussen regio's. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten is een alleenstaande starter aangewezen op nog minder dan 1 procent van de koopwoningen. Het gaat daarbij om vrijwel heel Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant.

Maar in plaatsen als Groningen en Heerlen is veel meer betaalbaar aanbod, dus dat trekt het gemiddelde omhoog. In Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en delen van Zuid-Limburg en Den Helder kan een starter zelfs bieden op meer dan 20 procent van de huizen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.