Terug

Volg Hart van Nederland

STAP-budget kan maandag weer worden aangevraagd

nieuws

1 mei 2023, 09:56

Vanaf maandag 10.00 uur kan het STAP-budget weer worden aangevraagd. Met dat budget kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen een opleiding, training of cursus volgen. De scholingssubsidie is in het leven geroepen om de kans om een baan te houden of een nieuwe baan te vinden te verhogen.

Ondanks het besluit om het STAP-budget in 2024 niet meer beschikbaar te stellen, gaat de aanvraagronde wel gewoon door. Voor het budget is over heel 2023 een budget van 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het UWV meldt op haar website dat dit budget over vijf aanvraagperiodes is verdeeld. Hiermee kunnen ruim 200.000 mensen scholing volgen. 

Willekeurige selectie

Mensen die het STAP-budget willen aanvragen, worden in een virtuele wachtrij geplaatst. Als de poorten opengaan, maakt het systeem een willekeurige selectie van mensen die het budget mogen aanvragen.

Het is druk op de site. Op Twitter klagen mensen dat ze lang moeten wachten. Dit was de voorgaande keren ook het geval. Het vorige bedrag van 34 miljoen euro kwam op vrijdag 17 maart vrij en was er binnen een paar uur al doorheen.

Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar tot aan de AOW-leeftijd kunnen een STAP-budget van maximaal 1000 euro per jaar aanvragen voor scholing en loopbaanontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen.

Voor het STAP-budget is voor 2023 totaal een budget van 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het UWV meldt op hun website dat dit budget verdeeld is over 5 aanvraagperiodes. Hiermee kunnen ruim 200.000 mensen scholing volgen. 

Afschaffen STAP-budget

Het kabinet heeft onlangs besloten in 2024 geen geld meer vrij te maken voor het opleidingsbudget. Toch blijft het noodzakelijk, helemaal binnen de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Daarom bekijkt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wat er mogelijk is op hulp te blijven bieden.

Eerder raakte de website voor het aanvragen van het STAP-budget overbelast. Sylvia vertelde toen in Hart van Nederland 'ontgoocheld' te zijn over het feit dat ze het budget door alle technische problemen nog niet heeft kunnen aanvragen:

Website voor STAP-budget nu al overbelast: aanvragen gaat dinsdag niet meer lukken
1:17
Website voor STAP-budget nu al overbelast: aanvragen gaat dinsdag niet meer lukken

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.