Terug

Volg Hart van Nederland

'Reischaos dreigt deze zomer op Schiphol'

nieuws

25 apr 2022, 07:12

De personeelstekorten op Schiphol bij het inchecken en inladen van de bagage moeten snel worden opgelost om zomervakantiedrama te voorkomen. Dat melden verschillende reisorganisaties na het infarct op de nationale luchthaven van zaterdag, schrijft De Telegraaf.

Tienduizenden passagiers werden gedupeerd door de wilde staking. De chaos ontstond toen 150 bagagemedewerkers van KLM zes uur lang het werk neerlegden. Door de staking ontstonden extreem lange wachtrijen en vielen veel vluchten uit. Reizigers werden opgeroepen om niet meer naar de luchthaven te komen.

'Ik hou van hart vast'

Er zijn duizenden openstaande vacatures op Schiphol, zo meldt de luchthaven. "Ik hou mijn hart vast", zegt ANVR-topman Frank Oostdam over de komende zomer. De reiskoepel weet dat het probleem met de afhandelingsbedrijven op Schiphol hardnekkig is.

KLM heeft tijdens de coronacrisis de uitzendkrachten aan de kant moeten zetten, die nu elders én voor meer geld aan het werk kunnen. Het gevolg zijn veel gaten in de roosters, die verergerd worden door het hoge ziekteverzuim in verband met corona.

"Als je ziet dat er massaal wordt geboekt, dan gaan we een drukke zomer tegemoet", aldus Oostdam. "Het is aan de airlines en aan Schiphol om te zorgen dat het goed geregeld is. Maar ik vraag me af of dat lukt."

Recht op compensatie

Reizigers van KLM die afgelopen zaterdag vertraging opliepen als gevolg van de problemen op Schiphol hebben mogelijk recht op compensatie die kan oplopen tot 600 euro. Claimorganisatie Aviclaim, die dergelijke zaken afhandelt, ziet extra drukte op de eigen site en merkt ook dat er meer vragen van reizigers binnenkomen.

Sectorgenoot EUclaim legt uit dat een staking onder het eigen personeel, zoals bij KLM het geval was, geen "bijzondere omstandigheid" is, waar de maatschappij zich op kan beroepen om onder de boete uit te komen. Wie dus met KLM vloog en veel vertraging opliep, kan de schadevergoeding krijgen.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.