Terug

Volg Hart van Nederland

Rabobank houdt rekening met daling woningprijzen in loop van 2023

Rabobank houdt rekening met daling woningprijzen in loop van 2023

nieuws

14 sep 2022, 13:38

Na de forse stijging van huizenprijzen afgelopen jaren, zouden ze in de loop van volgend jaar wel eens kunnen gaan dalen. Economen van de Rabobank merken dat de vraag naar huizen daalt, door zorgen over de economische tegenslagen, dure energie en hogere rentes. Ondertussen zetten steeds meer mensen hun huis op de markt, waardoor het aanbod weer langzaam groeit.

De bank verwacht dat woningen in 2022 gemiddeld met 15,2 procent in waarde gaan stijgen. Over heel 2023 zullen de prijzen nog eens 3 procent duurder worden, maar in de loop van volgend jaar kunnen de huizenprijzen langzaam gaan dalen.

"Door de gestegen rentes en de toegenomen onzekerheid wordt het sentiment over de huizenmarkt steeds negatiever. Dit remt de vraag. Ook de pijlsnel gestegen energieprijzen en de vrees voor de toekomstige energierekening zorgen er vermoedelijk voor dat mensen voorzichtiger zijn", vat woningmarkteconoom Carola de Groot de situatie samen. Ze verwacht dat mensen die eerder nog op zoek waren naar een huis die jacht gaan staken.

Krapte

Tegelijkertijd blijft de woningmarkt nog steeds krap. Verkopers van een huis vinden nog altijd razendsnel een koper. Het is volgens De Groot ook nog onzeker of de toename van te koop staande woningen doorzet.

De verwachte daling van de huizenprijzen in de loop van volgend jaar zal, volgens de Rabobank-economen, gelukkig geen crisis veroorzaken zoals tussen de jaren 2008 en 2013. Dit komt omdat veel huizenbezitters veel overwaarde hebben.

Ook speelt mee dat huizenbezitters minder risicovol hebben geleend om hun huis te kunnen kopen dan tijdens de financiële crisis. Toen waren aflossingsvrije hypotheken bijvoorbeeld populair, waardoor het uitstaande krediet vaak hoger was dan de marktwaarde van het huis. Door de vrees voor restschulden bij een verkoop durfden minder mensen te verhuizen, wat de vraag naar huizen verder opschoof.

Het is niet ondenkbaar dat de woningprijzen sterker dalen dan dat de Rabobank-economen nu nog verwachten. Als kopers na de eerste prijsdalingen, wachten met het kopen van een huis, in de hoop op verdere prijsdaling, kan de daling verder toenemen.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.