Terug

Volg Hart van Nederland

Provincie zet streep door subsidie voor molens: voortbestaan is onzeker

nieuws

26 jan 2023, 17:42

Het is een oer-Hollands plaatje: draaiende molens. Maar voor hoe lang nog? Na andere provincies besluit ook Gelderland om te stoppen met subsidies voor molenaars. Dat betekent minder geld voor het onderhoud. Als de molens vervolgens verslechteren, is de vraag: hebben ze straks hun laatste rondje gedraaid? Molenaars maken zich grote zorgen.

De provincie Gelderland draait vanaf 1 januari 2024 de subsidiekraan dicht voor molenaars. Het gaat om een jaarlijkse subsidie van 2.000 euro per molen. De subsidie is cruciaal voor het voortbestaan van molens, weet Nicole Bakker, directeur van De Hollandse Molens. "Dit is een gemiste kans. Zonder subsidie dreigen wij de deuren te moeten sluiten.”

Na Overijssel en Limburg, heeft ook de provincie Gelderland ook besloten een streep te zetten door de subsidies aan de molens. In steeds meer provincies speelt de discussie op om de subsidies naar molenaars stil te zetten. “Onbegrijpelijk”, vindt molenaar Thomaz van Os. “De subsidie is voor ons van levensbelang. Met alleen de verkoop van af en toe een pakje meel gaan we het financieel niet redden. Dankzij de subsidie konden wij de molen technisch onderhouden. Straks moeten we dat geld zelf ophoesten, en dat is niet te doen."

Straatbeeld

Naast dat de molen voor de verkoop van producten zorgt, “hoort het ook bij het straatbeeld” stelt Van Os. “Molens horen bij Nederland.” Dat vinden ook verschillende mensen die Hart van Nederland op straat spreekt: "Ik denk dat bijna iedereen op de wereld molens wel associeert met het Nederlandse landschap."

De provincie Gelderland laat in een schriftelijke reactie aan Hart van Nederland weten dat zij inzake de begroting keuzes hebben moeten maken. “Voor de regeling ‘historische molens en stoomgemalen’ is er geen ruimte meer binnen de begroting. Daarom stopt de regeling in 2024.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.