Terug

Volg Hart van Nederland

Portemonnee of milieu? Steeds meer mensen kiezen voor houtkachel door torenhoge gasprijzen

Portemonnee of milieu? Steeds meer mensen kiezen voor houtkachel door torenhoge gasprijzen

nieuws

3 aug 2022, 21:40

De vraag naar houtkachels is enorm toegenomen. Volgens de branche met maar liefst dertig procent. De reden? Door de stijgende gasprijzen is een houtkachel nu een stuk goedkoper en dus aantrekkelijker geworden. Maar is dat niet veel slechter voor het milieu?

Bij Van Manen in Barneveld zien ze duidelijk dat mensen de overstap maken naar hout. "We verkochten eerst vooral gaskachels, maar nu kiest negentig procent van de klanten toch voor een houtkachel", zegt kacheladviseur Robert Prent. Klanten geven eerlijk toe waarom. "Omdat de gasprijzen zo enorm hoog zijn, maar we horen ook veel mensen die niet afhankelijk willen zijn van energiemaatschappijen."

Met de oorlog in Oekraïne werd het bij sommige mensen echt te heet onder de voeten. "Poetin blijft dreigen met het dichtdraaien van de gaskraan." Prent merkt dat veel mensen zich daarvoor nu willen wapenen en niet de aankomende winter in de kou te willen zitten.

Bij het verbranden van hout in kachels komt onder meer fijnstof vrij. Dat kan onder meer hartproblemen, longklachten en verschillende soorten kanker veroorzaken. Mensen met gevoelige luchtwegen hebben al snel last van houtstook. Ook uit het verkeer en landbouw komt veel fijnstof vrij. Guus Velders, hoogleraar Luchtkwaliteit aan de Universiteit Utrecht, zegt dat de hoeveelheid fijnstof in de Nederlandse lucht de levensverwachting met ongeveer acht maanden verkort.

Volgens hoogleraar Luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University & Research) kan er vooral tijdens de winter "een behoorlijke gezondheidsschade" optreden omdat dan meer mensen hun houtkachel stoken. Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, vindt dat "je echt op korte termijn een einde zou moeten en kunnen maken" aan houtstook door particulieren. Christine Strous van het Longfonds wil af van "vrijwilligheid en vrijblijvendheid" als het om houtstook gaat. Hoe een mogelijk verbod gehandhaafd dient te worden, lieten de experts aan de politiek.

Twintig keer schoner dan een openhaard

Je kunt ook flink besparen met een houtkachel, zegt Prent. "Hoewel de prijs van hout ook is toegenomen, blijft het de voordeligste manier om te stoken. Het scheelt ongeveer 15 cent." Maar dat is niet het enige. "Het is ook een aangename warmte en het is nog gezellig ook." Maar is het wel verantwoord om een houtkachel te gebruiken?

"Gas is nog steeds de aller schoonste verbranding, maar een houtkachel is nog steeds twintig keer schoner dan bijvoorbeeld een openhaard", legt Prent uit. "Elektrisch is ook niet beter. Dat lijkt schoner, maar je krijgt er veel minder warmte voor terug." En de laatste tip: "Als je een gaskachel rustig stookt, kun je er ook geld mee besparen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.