Terug

Volg Hart van Nederland

Pianohandelaren in mineur door nieuwe Europese wetgeving: 'Mini-toeslagenaffaire voor pianoliefhebbers'

nieuws

19 juni 2023, 08:03

Pianohandelaren die handelen in oude klassieke vleugels hebben een groot probleem. Sinds 1 januari 2022 geldt er een strengere Europese wetgeving rond de handel in materiaal van ivoor, waar de meeste klassieke pianotoetsen van zijn gemaakt. Een piano ouder dan 1947, moet hiervoor een speciaal EU-certificaat hebben. Handelaren hebben te maken met, in hun ogen, een hoop papierwerk en onzekerheid over hun zaak.

Al bijna een halve eeuw verkoopt Frits Janmaat piano's die afkomstig zijn uit de jaren '30. Onlangs kreeg hij een bezoek van handhavers met de mededeling dat hij volgens de regelgeving zijn piano's van ivoor niet mag hebben of verkopen.

Om weer te mogen verkopen moet hij een certificaat aanvragen. "Ik vind de manier waarop ik ben behandeld gewoon harteloos en respectloos. Ik heb nooit een brief gekregen en ben nooit ingelicht over de aangescherpte wetgeving", aldus Janmaat. Inmiddels is de pianoliefhebber in afwachting van goedkeuring van meer dan dertig klassieke piano's die gekeurd moeten worden. Ondertussen ligt zijn handel compleet stil. "Ik ben dus blijkbaar strafbaar bezig. Ik wist dit geen eens."

Handel in ivoor aan banden gelegd

De wereldwijde ivoorhandel vormt voor alle olifanten ter wereld een bedreiging. Nieuw ivoor mag sinds 1990 niet verhandeld worden maar voor oud ivoor waren er voor 1 januari 2022 onduidelijke regels.

De gewijzigde regelgeving zorgt voor een bijna volledige sluiting van de binnenlandse ivoormarkt in de Europese Unie. De invoer en heruitvoer van zowel onbewerkt als bewerkt ivoor worden opgeschort, die tot nu toe nog waren toegestaan.

Er blijven slechts een aantal uitzonderingen bestaan voor bijvoorbeeld antiek met hoge artistieke en historische waarde en enkele oude muziekinstrumenten. Voor de uitzonderingen moet wel een certificaat worden aangevraagd.

Radeloos

Frank Bonarius van piano- en vleugelwinkel Andriessen uit Haarlem noemt de aangepaste wetgeving een regelrechte ramp. Ook hij heeft te maken met de strengere wetgeving én handhaving. Naar eigen zeggen loopt zijn schade al op tot een ton.

"Als ik een piano moet verkopen moeten de mensen zelf een aanvraag doen bij de EU. Mensen willen dat niet of het duurt te lang waardoor ze afhaken en wij omzet mislopen", legt hij uit. Inmiddels is Bonarius voor al zijn klassieke vleugels 170 aanvragen verder. "Ik ben radeloos. Mijn bedrijf is nu een ramp. Het is als een mini-toeslagenaffaire, maar dan voor pianoliefhebbers", aldus de Haarlemse pianoverkoper.

'Wél gecommuniceerd'

Uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zegt geen uitspraken te doen over de genoemde pianohandelaren, de uitkomsten van de inspectie of het gedane onderzoek. In een schriftelijke reactie laat de RVO weten dat de pianobranche op verschillende manieren geïnformeerd zou zijn over de ingang van de nieuwe regels. "Begin 2022 is er bijvoorbeeld ook via de pianobranchevereniging én door de pianobranchevereniging zelf gecommuniceerd over de nieuwe regelgeving", laat een woordvoerder weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.