Terug

Volg Hart van Nederland

Oud-minister van Financiën noemt euro 'onhoudbaar': 'Het is pappen en nathouden'

nieuws

11 feb 2023, 10:46

De eurozone staat op een keerpunt en het is onzeker of de Europese munteenheid de torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zal overleven. Daarvoor waarschuwt oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) in een interview met De Telegraaf. Volgens hem is de euro door de ongelijke situatie tussen noord en zuid "onhoudbaar" geworden en moet Nederland hier niet verder in meegaan.

De voormalig minister van Financiën tussen 2002 en 2003, de eerste jaren van de euro als betaalmiddel in Nederland, meent dat de risico’s op een financiële crisis steeds groter worden. Volgens hem zullen Nederlandse politici op den duur niet langer accepteren dat ze solidair zijn met landen die sterk in de schulden zitten.

Tweede Kamer

Hans Hoogervorst zal zijn zorgen deze maandag delen met de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over de toekomst van de euro. Hoogervorst vraagt zich af of Nederlanders, die straks pas met 67 jaar en 3 maanden met pensioen gaan, solidair moeten zijn met Fransen en Italianen die al op hun 62e stoppen met werken.

Volgens Hoogervorst zijn de afspraken rond begrotings- en schuldennormen “met voeten getreden”. Hij beschuldigt de Europese Centrale Bank (ECB) van “klassiek pappen en nathouden” door jarenlang de schulden van zwakke landen te financieren. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwen dat de verschillen tussen sterke en zwakke eurolanden alleen maar toenemen en dat er risico’s voor de stabiliteit en toekomstbestendigheid van de munteenheid zijn.

Op dit moment is er volgens Hoogervorst geen sprake van een eurocrisis, maar hij maakt zich wel zorgen over de inflatie en het geldbeleid van de ECB. Hoogervorst stelt dat de ECB de inflatie opkrikte om eurolanden met enorme staatsschulden te helpen en te voorkomen dat ze een bedreiging vormden voor de euro. Hierdoor groeit Italië al dertig jaar niet economisch, omdat het politiek niet opgebracht wordt om te hervormen.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.