Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders experimenteren vaker met schommelend stroomtarief

nieuws

30 mrt 2023, 08:10

Per dag experimenteren met het inkopen van stroom is steeds populairder in ons land. Dat schrijft de Telegraaf donderdag. Nederlanders zoeken vaker momenten waarop stroom goedkoop is, zodat de kosten voor bijvoorbeeld het wassen van kleding of het opladen van de auto lager uitvallen.

Aanbieder Vandebron begint als eerste van de grote leveranciers met groene stroom die per uur in tarief verschilt, schrijft de krant. Met dit soort zogenaamde dynamische energiecontracten kunnen consumenten profiteren van het steeds groter wordende aandeel groene stroom. Wind- en zonne-energie is goedkoper dan stroom die gewonnen wordt uit gas of kool.

Direct doorberekend

Wel is er een nadeel: het aanbod van groene energie kan soms flink heen en weer gaan. Neem zonne-energie: in de avond schijnt de zon niet, maar zetten veel Nederlanders juist hun televisie aan of verbruiken ze op andere manieren meer stroom dan overdag.

Met de dynamische of dagcontracten worden de schommelingen direct doorberekend. Daarnaast betalen de afnemers een vast bedrag per maand, maar dat is maar enkele euro's. Ook andere aanbieders zoals Eneco, Essent en Vattenfall overwegen soortgelijke contracten aan te gaan bieden.

Hoewel de energieprijzen aan het dalen zijn, zetten Nederlanders de thermostaat nog niet massaal hoger, zo bleek eerder uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel:

Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag
2:12
Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag

Noorwegen, een land dat bijna al zijn stroom uit waterkrachtcentrales haalt, kent al langer deze zogenaamde dynamische contracten. Vorige week stonden in bepaalde delen van het Scandinavische land de stroomprijzen bijzonder laag: 0,002 euro per KWh. Wie op dat moment had willen profiteren moest er wel vroeg bij zijn: het tarief was beschikbaar op 25 maart tussen 04.00 uur en 05.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.