Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlander laat zich de kerstboom niet afpakken door hoge energieprijzen

nieuws

14 dec 2022, 07:55

Ook al zijn de energieprijzen voor wie een variabel contract heeft om te huilen, laten de meeste mensen zich er niet door beïnvloeden als het gaat om het vieren van kerst. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel in samenwerking met Sky Radio.

Van de 3175 deelnemers zegt 60 procent een kerstboom in huis te halen, en nog eens 9 procent haalt er twee of meer in huis. 24 procent haalt geen kerstboom in huis, maar zegt de kerst op een andere manier te vieren, bijvoorbeeld door wel lichtjes op te hangen. Slechts 7 procent van de Nederlanders viert kerst helemaal niet.

Inflatie

Voor 65 procent van de mensen heeft de hoge inflatie geen invloed op de manier waarop zij kerstbomen in huis halen of aan versiering doen. Een op de zes huishoudens (16 procent) zegt vanwege de hoge energierekening de lichtjes minder vaak aan te doen, en een heel kleine groep zegt ook minder (3 procent) of helemaal geen (2 procent) lampjes in de boom te doen. Voor slechts 6 procent van de mensen is het dure leven de doorslaggevende reden geweest om helemaal geen boom te nemen.

Vergeleken met vorige jaren is het aantal mensen dat een kerstboom in huis haalt nauwelijks veranderd. 91 procent van de mensen die een of meer kerstbomen in huis haalt zegt vorig jaar net zoveel in huis gehaald te hebben. 5 procent zegt zelfs meer kerstbomen in huis te halen dan vorige jaren.

En die bomen zijn in de meeste gevallen kunstbomen, zo blijkt uit het onderzoek. 65 procent van de mensen geeft aan een kunstboom te hebben. 22 procent heeft een echte boom zónder kluit, 13 procent haalt een boom mét kluit in huis. Opvallend is ook dat mensen uit sommige regio's vaker een boom hebben dan anderen. Groningers hebben het minst vaak een boom staan (59 procent heeft er een of meerdere), Drenten en Flevolanders het vaakst (75 procent).

Lichtjes en kerstballen

En wat hangen we dan op in die boom? Nou: vooral de traditioneel bekende elementen. Zo hangt 98 procent lichtjes op in de boom, vind je kerstballen in 94 procent van de bomen, en hangt 66 procent slingers erin op. Beeldjes vind je in 21 procent van de bomen, snoepjes in 13 procent en kerstkransen in 12 procent van de bomen. Ook zelfgemaakte ornamenten doen het goed, en zelfs 2 procent van de mensen zegt nog echte kaarsen in de boom te doen.

Meld je aan voor het panel

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.