Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland in top vijf voedselverspillers in EU

Nederland in top vijf voedselverspillers in EU

nieuws

25 okt 2022, 14:02

Nederland behoort tot de vijf EU-landen die jaarlijks het meeste voedsel verspillen. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat ging het in 2020 om 161 kilogram per hoofd van de Nederlandse bevolking, terwijl het Europese gemiddelde dat jaar op 127 kilo lag.

Het aandeel van Nederlandse huishoudens in die verspilling lag in 2020 op gemiddeld 59 kilo. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 70 kilo, maar Nederland staat op de derde plaats als het gaat om verspilling tijdens het produceren van voedsel. Daarmee wordt 59 kilo voedsel per hoofd van de bevolking verkwist, fors meer dan het gemiddelde van 23 kilo.

Huishoudens

In de hele Europese Unie komt iets meer dan de helft van de voedselverspilling, namelijk 55 procent oftewel bovengenoemde 70 kilo, voor rekening van huishoudens. De rest, 45 procent, schrijft Eurostat toe aan de voedselvoorzieningsketen. Winkels gooien bijvoorbeeld onverkochte producten weg. In Nederland gaat daar 12 kilo per inwoner mee verloren, 3 kilo meer dan gemiddeld in de EU. Ook in restaurants wordt voedsel verkwist, maar dat is in Nederland de helft van de gemiddelde 12 kilo per inwoner van de EU.

Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Onderaan de lijst staat Slovenië, met 68 kilo.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.