Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland lijkt na corona eigen land herontdekt te hebben

Nederland lijkt na corona eigen land herontdekt te hebben

nieuws

26 sep 2022, 06:47

Nederlanders blijven nog steeds meer in eigen land op vakantie te gaan, ondanks dat we door het uitblijven van coronamaatregelen deze zomer ook naar het buitenland konden. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het toerisme lijkt zich sneller te herstellen dan verwacht.

Tegelijkertijd is het toerisme in Nederland nog niet op het niveau van voor corona, omdat nog veel buitenlandse toeristen wegblijven. Volgens de monitor verbleven er dit jaar bijna 16 miljoen buitenlandse gasten in Nederland. Daarmee zit het aantal toeristen dat in Nederland verblijft op 80 procent van het aantal in 2019, het laatste jaar voor coronacrisis. Het percentage binnenlandse toeristen ligt daarentegen 10 procent hoger.

Zorgen over toekomst

De stijgende energiekosten en inflatie weerhouden mensen er niet van om een vakantie te boeken. Volgens de vakantiemonitor hebben zes op de tien ondervraagden de intentie om nog dit jaar op vakantie te gaan. Wel plaatst directeur van NBTC Jos Vranken een kanttekening. "De zorgen kunnen op de wat langere termijn een negatieve invloed hebben op de reisindustrie. Als de situatie nog verder verslechtert, is het niet ondenkbaar dat toerisme hierdoor zelfs in 2022 al wat gedempt wordt."

In de vakantiemonitor staat ook dat ongeveer de helft van de ondervraagden rekening wil houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie. 44 procent van deze groep is daarvoor zelfs bereid om wat extra te betalen. Vooral Britten en Amerikanen scoren hoog als het gaat om duurzame vakanties, Belgen en Nederlanders het laagst. Andere landen die het NBTC onderzocht waren Frankrijk en Duitsland.

ANP

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.