Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland kiest massaal voor functie elders: 'Enorme banencarrousel op gang'

nieuws

23 jan 2023, 09:30

Nooit eerder wisselden Nederlanders zo vaak van baan als nu, blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van uitkeringsinstantie UWV. Als die trend doorzet, betekent het dat één op de vijf werkenden binnen nu en een jaar voor een andere baan en een ander bedrijf zal kiezen.

Vroeger was het gebruikelijk dat mensen tientallen jaren bij hetzelfde bedrijf bleven, maar dat is al jaren voltooid verleden tijd. Sinds de coronapandemie is het aantal mensen dat kiest voor een nieuwe carrière nog sterker gegroeid, zegt arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg tegen De Telegraaf. "Er is sinds de pandemie op zijn retour is een enorme banencarrousel op gang gekomen."

ZZP'er worden in trek

De arbeidsmarkt is krap, dus durven mensen sneller over te stappen naar iets compleet anders, legt Smoorenburg uit. "Ze gaan ervan uit dat ze snel weer iets anders vinden als het tegenvalt. Ook de keuze om zzp’er te worden, wordt nu makkelijker gemaakt."

Werkgevers zijn daar uiteraard niet blij mee, want personeel dat opstapt, moet vervangen worden en dat valt - zeker als het om ervaren werknemers gaat - nog niet mee. Maar tegelijkertijd zijn er nog nooit zoveel Nederlanders aan het werk geweest.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.