Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer moeite om de rekening te betalen: financiën 6 op de 10 huishoudens onder druk

nieuws

6 mrt 2023, 19:05

De financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens is het afgelopen jaar gedaald. In 2021 was de helft van de huishoudens financieel nog gezond, vorig jaar ging het nog om slechts 40 procent. Dat melden accountants- en advieskantoor Deloitte, budgetinstituut Nibud en Universiteit Leiden op basis van gezamenlijk onderzoek.

Deloitte definieert financiële gezondheid als een situatie waarin "men in staat is, en het gevoel van controle heeft, om in een comfortabele manier aan alle huidige en lopende financiële verplichtingen te voldoen". In totaal werden 5000 huishoudens onderzocht, die werden ingedeeld in categorieën: gezond, toereikend, kwetsbaar en ongezond.

Daling

Het aantal huishoudens dat als financieel gezond wordt beschouwd daalde in 2022 van 27 procent naar 21 procent. Het aandeel huishoudens voor wie de financiële gezondheid toereikend was, daalde eveneens, van 24 procent naar 19 procent. Daarmee valt nu 60 procent van de onderzochte huishoudens in de categorieën kwetsbaar of ongezond. In 2021 was dat dus iets minder dan de helft.

Niet eerder maakte Elain van Hunen en Lammie Tuinhof van de Zaanse stichting Prakkie over 075 zo'n stijging aan vaste klanten mee. In een jaar tijd heeft de stichting, die eten uitdeelt aan minderbedeelden, zeker zo'n 150 vaste klanten erbij gekregen, vertellen ze tegen Hart van Nederland:

Stichting Prakkie deelt vlees uit: 'Eerst wilde ik het niet uit schaamte. Toch zie ik velen dit ook doormaken'
1:54
Stichting Prakkie deelt vlees uit: 'Eerst wilde ik het niet uit schaamte. Toch zie ik velen dit ook doormaken'

Zo geven bijna een op de vier huishoudens aan onzeker te zijn over het doen van grote uitgaven, zoals vakanties, de aanschaf van een auto of onderhoudswerkzaamheden aan hun huis. Een jaar eerder gold die onzekerheid nog voor een op de zes huishoudens.

Noodzakelijke kosten

Maar ook het betalen van noodzakelijke kosten kost huishoudens meer moeite. Het aantal mensen dat zonder problemen rekeningen kan betalen kwam vorig jaar uit op 54 procent, in 2021 was dat nog 65 procent. Volgens de onderzoekers lijkt een ruime meerderheid van 89 procent er desondanks nog wel in te slagen om de rekeningen te betalen zonder daarbij een achterstand op te lopen. Dat is volgens hen in lijn met de resultaten uit het vorige onderzoek.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.