Terug

Volg Hart van Nederland

Financiën oneens met stikstofplannen: 'Onnodig veel boeren moeten inkrimpen'

Financiën oneens met stikstofplannen: 'Onnodig veel boeren moeten inkrimpen'

Politiek

20 juli 2022, 22:28

Volgens de meest recente berekeningen van het ministerie van Financiën, doet het kabinet de agrarische sector met de huidige stikstofplannen onnodig veel pijn. Met een stuk mildere aanpak zouden veel boeren gespaard kunnen worden én zouden de klimaatdoelstellingen nog steeds worden gehaald. Dat blijkt uit gepubliceerde interne stukken vanuit het ministerie op verzoek van de Tweede Kamer, meldt NRC.

Het kabinet wil dat de landbouwsector de stikstofuitstoot flink terugdringt het komende decennium. De agrariërs zouden maar liefst 39 kiloton minder moeten uitstoten. Dat zou, volgens de ambtenaren van het ministerie van Financiën, betekenen dat 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen, 17.600 moeten met een derde tot bijna de helft fors inkrimpen. In totaal telt Nederland tussen de 40.000 en 50.000 boerenbedrijven met vee.

'Meer bedrijven geraakt dan nodig'

Die 39 kiloton is veel te hoog gegrepen, zo vindt Financiën. Zo "worden meer bedrijven geraakt dan nodig", is te lezen in de stukken. Sterker nog: volgens het ministerie zouden de klimaatdoelen óók gehaald worden als het kabinet kiest voor 30 kiloton minder uitstoot als doel. Daardoor moeten weliswaar nog steeds 11.200 boeren hun bedrijven opgeven, maar dan hoeven slechts 200 bedrijven in te krimpen, in plaats van 17.600.

Een woordvoerder van LNV laat aan NRC weten dat er bewust een "hoge marge" is aangehouden bij het bepalen van de 39 kiloton stikstofreductie, zodat dat aantal gaandeweg nog aangepast kon worden indien nodig.

Het zijn cijfers die vragen zullen oproepen, met name bij boeren. Hoewel een woordvoerder van Financiën aan de krant laat weten dat de berekeningen "nog indicatief en onder voorbehoud van validatie" zijn, zullen de cijfers de boeren extra munitie geven om gehoor te vinden in politiek Den Haag.

Bovenstaande video is op 8 juli 2022 voor het eerst uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.