Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Kaag waarschuwt: we zullen 'een stukje armer worden'

Minister Kaag waarschuwt: we zullen 'een stukje armer worden'

Politiek

11 juli 2022, 18:02

Minister van Financiën Sigrid Kaag waarschuwt alle Nederlanders dat we samen een stukje armer zullen worden. "Het continu willen of kunnen compenseren is gewoon niet mogelijk, is financieel niet houdbaar."

De minister is in Brussel, waar de eurolanden het zullen hebben over de inflatie. Die is heel hoog en neemt maar niet af. Dat komt onder andere doordat de prijzen van bijvoorbeeld energie en voedsel stijgen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Voornamelijk lage inkomens getroffen

Kaag wil, net als sommige andere Europese ministers, een verklaring ondertekenen dat Nederland terughoudend zal zijn met het financieel steunen van burgers en bedrijven. Dat gaat gevolgen hebben, zegt de minister. "We moeten beseffen dat we collectief een stukje armer zullen worden", zegt ze, want "het continu willen of kunnen compenseren is gewoon niet mogelijk, is financieel niet houdbaar."

Kaag voorspelt dat voornamelijk mensen die al moeite hebben met rondkomen, hard getroffen zullen worden. "Ik denk dat daar continu aandacht naar uit moet blijven gaan", zei ze.

Nog niet bezuinigen

Het kabinet moet ook geld overhouden voor afspraken die in het coalitieakkoord zijn afgesproken, zoals veranderingen in het onderwijs en de stikstofproblematiek. Kaag wil echter niet vooruitlopen op mogelijke bezuinigingen. "We moeten eerst kijken wat er verder nog op ons afkomt."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.