Terug

Volg Hart van Nederland

Miljarden kostende energieplafond vooral voor rijkste Nederlanders

nieuws

14 nov 2022, 09:06

Een flink deel van het geld waarmee het kabinet kwetsbare burgers wil beschermen tegen torenhoge energierekeningen volgend jaar komt vooral terecht bij rijke Nederlanders. Van de miljarden die het kabinet in het prijsplafond steekt stroomt bijna een kwart (22 procent) naar huishoudens die jaarlijks grofweg een ton of meer verdienen. Dat blijkt uit een doorrekening van databedrijf Springco Urban Analytics op verzoek van BNR.

Deze groep verbruikt meer energie omdat ze bijvoorbeeld in grotere huizen wonen. Daardoor ontvangen zij ook meer subsidie, verklaart Hank Groenhof, directeur van Springco. De huishoudens met de hoogste inkomens krijgen maandelijks gemiddeld 246 euro van de overheid, terwijl de laagste inkomens 167 euro aan compensatie ontvangen. Het databedrijf baseert zich onder meer op CBS- en kadastergegevens.

Maatregel beschermt kwetsbaren onvoldoende 

Het prijsplafond is vooral bedoeld voor kwetsbare burgers die de torenhoge energieprijzen niet meer kunnen betalen. Maar de maatregel beschermt kwetsbaren juist onvoldoende, concludeert Groenhof. Ruim driekwart van de huishoudens met een jaarinkomen van onder de 20.000 euro blijft meer dan 10 procent van hun netto-inkomen uitgeven aan energie. In 2020 gold dat voor slechts een vijfde van deze huishoudens.

De maatregel helpt armere gezinnen wel. Zonder het plafond zou de lastendruk onhoudbaar zijn voor ruim negen op de tien huishoudens in de laagste inkomensgroep.

Energietoeslag doneren

De energiekosten zijn voor een grote groep Nederlanders een stijgende kostenpost. In de speciale serie #CrisisvanNL van Hart van Nederland vertellen mensen over waar ze (financieel) tegenaan lopen door de stijgende inflatie, torenhoge energierekeningen en andere onzekerheden.

Het Kansfonds staat mensen met een laag inkomen bij en die onzeker zijn over hun woonsituatie. Bij de organisatie stromen de afgelopen weken donaties binnen van mensen die hun energietoeslag doneren aan mensen die het geld beter kunnen gebruiken.

Veel mensen geven energietoeslag weg aan minderbedeelden: 'De solidariteit in Nederland is heel goed'
2:03
Veel mensen geven energietoeslag weg aan minderbedeelden: 'De solidariteit in Nederland is heel goed'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.