Terug

Volg Hart van Nederland

'Meevaller voor Nederlandse schatkist: miljarden meer opgehaald dan verwacht'

'Meevaller voor Nederlandse schatkist: miljarden meer opgehaald dan verwacht'

nieuws

27 feb 2023, 08:08

De Nederlandse schatkist heeft een grote meevaller: in 2022 is er meer winstbelasting binnengekomen dan ooit. De totale opbrengst is 38,5 miljard euro, meldt RTL Nieuws. Dat is liefst 11 miljard euro meer dan begroot.

Er kwam veel meer binnen dan de 27 miljard euro waar het kabinet op had gerekend. Ondanks de oorlog in Oekraïne blijkt het veel bedrijven goed af te gaan. Over de winst die ze maken betalen ze vennootschapsbelasting, beter bekend als winstbelasting.

Record na record

In 2021 kwam er ook al een recordbedrag aan vennootschapsbelasting binnen van 30,8 miljard euro. Een belangrijke reden daarvoor was dat bedrijven hun winsten over 2020 te laag hadden ingeschat en daarom nabetalingen moesten doen.

Deze miljardenmeevaller kan de staat goed gebruiken, want er zijn het afgelopen jaar ook een aantal forse tegenvallers voor de schatkist geweest. Denk daarbij aan het energieplafond voor huishoudens en de stijgende rente.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.