Terug

Volg Hart van Nederland

Toeristen vanaf komend jaar niet meer welkom in hartje Amsterdam in zware bussen

Toeristen vanaf komend jaar niet meer welkom in hartje Amsterdam in zware bussen

nieuws

2 feb 2023, 08:08

Zware touringcars van meer dan 7,5 ton worden vanaf 1 januari geweerd uit de binnenstad van Amsterdam. De gemeente meldt dat de maatregel wordt genomen omdat veel inwoners overlast ervaren van de zware bussen.

De touringcars worden zoveel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad. Bezoekers van de stad kunnen dan met openbaar vervoer verder reizen. De gemeente maakt een uitzondering voor de Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs deze route bevinden zich populaire musea als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage.

Honderden bussen per dag

"Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden", zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst. "Maar met 300 tot 450 touringcars per dag er is te veel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken."

De zware touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en onveilige verkeerssituaties in de drukke binnenstad voor fietsers en voetgangers. Ook zijn ze te zwaar voor de kwetsbare kades en bruggen en zorgen ze voor uitstoot als ze met draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Het toerisme heeft afgelopen jaar weer een vlucht genomen. Want sinds de coronamaatregelen voorbij zijn, durft de halve wereld weer naar Nederland af te reizen. En dat is goed nieuws, vinden deze ondernemers:

De Chinese toerist keert terug en dat is goed nieuws voor Nederlandse ondernemers
2:15
De Chinese toerist keert terug en dat is goed nieuws voor Nederlandse ondernemers

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.