Terug

Volg Hart van Nederland

Massaclaim tegen energiemaatschappijen vanwege tariefsverhogingen

nieuws

21 mrt 2023, 09:50

De organisatie GoBaxter begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen. Het bureau stelt dat huishoudens met een variabel contract mogelijk geld kunnen terugkrijgen van hun energieleverancier. De campagne voor de aanmelding van de deelnemers start dinsdag.

GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, stelt dat ongeveer 4,5 huishoudens mogelijk geld kunnen terugvorderen van hun energieleverancier. "Volgens onze berekeningen kan een variabele energiecontracthouder op basis van een gemiddeld gas- en stroomverbruik voor de tariefwijziging van 1 april en 1 oktober zo'n 400 euro terugkrijgen", zegt GoBaxter-directeur Jochem van Dalfsen. "De totale omvang komt daarmee op zo'n 2 miljard euro."

Het gaat hierbij onder meer om de energiegiganten Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens Van Dalfsen zijn de tussentijdse prijsverhogingen van leveranciers in strijd met de Europese richtlijnen en de wet.

Oneerlijke handelspraktijken

De aanleiding voor de claim is de verloren rechtszaak van Vattenfall. Een klant spande de zaak aan nadat het bedrijf de energietarieven had verhoogd. Volgens de kartonrechter maakte de energieleverancier zich schuldig aan een "oneerlijke handelspraktijk" door de tarieven meerdere keren te verhogen.

"De algemene voorwaarden waar Vattenfall gebruik van maakt, zijn afkomstig van koepelorganisatie Energie Nederland. En 90 procent van de energiesector maakt hier gebruik van", stelt Van Dalfsen. Volgens GoBaxter hebben andere energieleveranciers waarschijnlijk ook onregelmatig gehandeld met het tussentijds verhogen van de tarieven. "Van al deze partijen kunnen klanten mogelijk geld terugeisen."

Nieuw hoofdstuk energiecrisis

De Consumentenbond had na de rechtszaak tegen Vattenfall al gezegd dat de uitspraak grote gevolgen kan hebben. Vattenfall overweegt in hoger beroep te gaan. De leverancier benadrukt dat de uitspraak alleen geld voor een specifieke klant in een specifieke situatie en dus niet direct voor alle klanten.

GoBaxter heeft inmiddels al een aantal aanmeldingen binnen voor de claim. Het bureau wordt juridisch bijgestaan door advocatenkantoor Finch Dispute Resolution. Volgens het kantoor leent de zaak zich goed voor een collectieve afwikkeling. Daarnaast zeggen ze dat het vonnis rond Vattenfall goed is onderbouwd en in hoger beroep waarschijnlijk blijft staan.

Hoewel de energieprijzen aan het dalen zijn, zetten Nederlanders de thermostaat nog niet massaal hoger, zo bleek eerder uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel:

Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag
2:12
Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.