Terug

Volg Hart van Nederland

Koopjesjagers opgelet: steeds meer en hogere kortingen in de supermarkt

nieuws

24 jan 2023, 15:03

Supermarkten stunten steeds meer met actieprijzen. De gemiddelde korting die men momenteel in de levensmiddelenwinkels kan krijgen is 35 procent. 1+1 is de meest voorkomende soort aanbieding. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Dat de prijzen voor boodschappen de laatste tijd flink omhoog zijn gegaan, is geen nieuws meer. Maar dat er steeds hogere en gekkere kortingen gegeven worden misschien wel. Vijf jaar geleden waren er bijvoorbeeld nauwelijks aanbiedingen zoals 1+2 gratis of 75 procent korting. De gemiddelde korting is in die tijd gestegen van 31 naar 35 procent, aldus het consumentenplatform.

'Trucje'

De meeste korting wordt gegeven op A-merken en vaak is die korting ook hoger. Daar staat tegenover dat door de inflatie de prijzen van diezelfde soort producten ook flink omhoog is gegaan, vooral bij verzorgings- en schoonmaakartikelen. Huismerken zijn vrijwel nooit in de aanbieding. De Consumentenbond geeft een paar voorbeelden:

  • 500 gram Grand Italia Spaghetti Tradizionale: 1,20 euro (Albert Heijn, 2017) tegenover 2,09 euro (zelfde winkel, 2023). Een stijging van 74 procent. Het huismerk steeg in diezelfde periode veel minder qua prijs: 34 procent.

  • Coca Cola Regular 1,5 liter: 25 procent duurder geworden (in dezelfde periode als het voorbeeld hierboven). Bij het huismerk scheelde maar een paar procentpunten.

"Het sterker laten stijgen van de 'gewone' prijzen van A-merken is een van de trucjes om vervolgens hogere kortingen op A-merken te kunnen geven. De prijzen van A-merken zijn sowieso relatief hoog, niet alleen in vergelijking met huismerken", aldus de Consumentenbond. Vaak zijn de A-merken in andere (web)winkels dan supermarkten vele malen goedkoper te vinden.

Dief van de eigen portemonnee

Ook geven ze nog een advies aan de wat meer prijsbewuste Nederlander: heel veel A-merken zijn bijna altijd wel ergens in de aanbieding te vinden. Is het niet bij winkel A, dan wel bij winkel B. En voor wie denkt dat iedere week uren bezig te zijn met het doorbladeren van folders, heeft het mis.

"Er zijn tal van apps en websites te vinden die alle aanbiedingen bijhouden." Goed op de centen letten dus, want: "Koop je A-merk schoonmaak- of verzorgingsproducten voor de gewone prijs, dan ben je een dief van je eigen portemonnee." Wie alleen maar producten in de aanbieding koopt, bespaart volgens de Consumentenbond op jaarbasis ongeveer 1000 euro.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.