Terug

Volg Hart van Nederland

Kledingbanken zien grote groep nieuwe klanten door energiecrisis en oorlog

nieuws

9 apr 2022, 22:52

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een kledingbank neemt flink toe. Dat blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland langs verschillende grote kledingbanken. De energiecrisis, Oekraïense klanten en duurder wordende levensmiddelen worden genoemd als belangrijkste oorzaken.

De kledingbanken denken dat de piek in het aantal gebruikers nog niet is bereikt. Afgelopen maand groeide het aantal klanten van de kledingbank in de provincie Groningen met tien procent. Dat zijn niet alleen mensen die door het steeds duurder wordende leven financieel in de knel zijn gekomen, maar ook Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen.

In Utrecht kan de kledingbank de extra vraag amper bijbenen. "We proberen iedereen te helpen, maar we kunnen niet meer iedereen helpen", vertelt Louisa Zwarts aan Hart van Nederland. Ook in Utrecht zien ze een parallel met de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. "Ik denk dat dat alles te maken heeft met dat het leven duurder wordt. Mensen gaan dan toch besparen wat ze kunnen besparen." In Rotterdam, Hoogeveen en Enschede herkennen ze dit beeld.

Modeshow

In Noord-Holland Noord bestaat de kledingbank pas twee jaar, maar is nu al niet meer weg te denken uit de omgeving. "We groeien zo hard. We hadden gehoopt in vijf jaar iets bereikt te hebben maar zitten we al ver overheen", vertelt bestuurslid Gerda Romp aan Hart van Nederland. Toch merken de vrijwilligers dat er veel schaamte is bij klanten. Om die weg te nemen organiseert de kledingbank een modeshow. "Mensen moeten echt een drempeltje over om hier te komen. Ik ben zelf ook minima, dus ik weet wat het is."

Met de modeshow willen de vrijwilligers ook laten zien hoe veelzijdig het aanbod van de kledingbank is. "Als je minima bent krijg je al een rolberoerte als je een feestje hebt. Dan weet je niet wat je aan moet trekken", beschrijft Gerda. "Bij de kledingbank kun je dan wat uitzoeken. We hebben zelfs trouwjurken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.