Terug

Volg Hart van Nederland

Kapster Kiymet werkt 80 uur door personeelstekort: 'Kan mijn werknemers niet dwingen'

nieuws

9 sep 2022, 23:03

Werkenden zouden meer uren moeten gaan maken om snel een eind te maken aan het personeelstekort. Die oproep doet ondernemersorganisatie AWVN vrijdag. Want het probleem is groot: veel zaken dreigen te moeten sluiten door een tekort aan mensen.

Ook Kiymet heeft grote kopzorgen voor haar kapperszaak. Ze is de afgelopen maanden verschillende medewerkers verloren omdat ze in de zorg meer konden verdienen, maar nieuwe mensen vinden lukt niet. "Nu pak ik al hun werk over, en werk ik 70 tot 80 uur per week. Ik ben al aardig overwerkt, dit moet niet nog een maand zo doorgaan", vertelt ze aan Hart van Nederland terwijl ze er eigenlijk geen tijd voor heeft.

Vrijdag had ze een mogelijk nieuwe medewerker meelopen, Babs. Maar ook zij zal dan hooguit voor een dag in de week komen. Niet genoeg om de tekorten op te lossen. "Natuurlijk vraag ik mijn personeel meer willen laten werken, maar je kan ze niet dwingen 40 uur per week te werken." Het gevolg: lege kappersstoelen en elke dag nee moeten verkopen aan potentiële klanten.

Langer werken

Om te voorkomen dat voorzieningen en vitale beroepsgroepen straks helemaal instorten pleit voorzitter Raymond Puts van de AWVN voor een aantal maatregelen. Zo zouden we meer met innovatie moeten werken, werknemers opleiden om te profiteren van de energietransitie en mensen die nu nog aan de kant staan helpen aan een baan. Maar de belangrijkste en snelste stap is door werkenden te stimuleren meer uren te draaien.

Hoewel kapster Kiymet het in een ideale situatie wel zou zien zitten, ziet Pierre Jansen van viswinkel Het Visgilde in Dieren er niets in om werkenden langere uren te laten maken. "Je moet je werknemers ook gelukkig houden", zegt hij, ondanks dat ook hij al heeft moeten besluiten om zijn winkel een dag in de week gesloten te houden vanwege personeelsgebrek. "Het moet een goede mix zijn, een goede balans tussen werk en privé. Ik heb ook liever twee werknemers die ieder 20 uur draaien dan een van 40, omdat als zo iemand wegvalt er meteen een groter gat is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.