Terug

Volg Hart van Nederland

Hoge (woning)nood in Den Bosch: het enige betaalbare huis is een Dixi

nieuws

29 juli 2022, 21:58

Lukt het niet om een huis te vinden, maar is de nood hoog? In Den Bosch staat nu een huis te koop dat vast binnen het budget past: een Dixi. Een ontwerpcollectief heeft de mobiele wc omgebouwd tot een tiny house met een woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken om aandacht te vragen voor de wooncrisis.

"Je moet tegenwoordig steeds kleiner wonen, voor steeds minder geld", zegt een van de makers Sanne Boersma tegen Hart van Nederland. Ze is deel van het ontwerpcollectief Bedrijf de Liefde dat de Dixi omtoverde tot een klein paleis.

Het collectief wil niet alleen op een ludieke manier aandacht vragen voor het woningtekort. "De wooncrisis gaat namelijk niet alleen om harde data, maar vooral ook om mensen."

Doorspoelen

In de Dixi kunnen bezoekers in een boek opschrijven wat hun ervaringen zijn met de wooncrisis. De één woont nog in een studentenhuis en ervaart flinke concurrentie op de woningmarkt. De ander is net een tweede studie begonnen en ziet de bui al hangen: een flinke studieschuld en weinig kans op een koophuis.

"Dit is denk ik ook een teken van de wooncrisis: ik vond dat de Dixi nog best ruim is opgezet, als je je bedenkt dat dit één vierkante meter is", zegt een bezoeker. Een ander ziet qua bed vrijwel geen verschil: "Het bed dat ik nu heb is ook klein en cramped."

Geen kantelpunt

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over een "kantelpunt" doordat de huizenprijzen lijken te dalen. "Maar dat is niet zo", zegt Chris van Zandwijk uit. Hij is makelaar en vicevoorzitter bij de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). "De huizenprijzen stijgen minder hard, maar dalen niet. En dat komt simpelweg doordat mensen minder geld uit kunnen geven aan huizen, door bijvoorbeeld de hoge energieprijzen."

Volgens de NVM is de enige oplossing: huizen bijbouwen. "Tot die tijd zal de prijs niet terugkomen op een normaal niveau", zegt van Zandwijk. "De consument moet keuze hebben. Dat hebben ze nu niet."

Hoeveel huizen moeten er komen? "900.000 voor de komende 10 jaar. Maar we zien nu dat nieuwbouwprojecten stil liggen omdat iedereen wacht op wat minister De Jonge in september gaat vertellen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.