Terug

Volg Hart van Nederland

'Grote crisis in kinderopvang houdt aan door personeelstekort'

'Grote crisis in kinderopvang houdt aan door personeelstekort'

nieuws

23 mei 2022, 06:34

Er zijn grote personeelstekorten in de kinderopvang. Zo erg zelfs, dat groepen steeds vaker moeten sluiten. "Een permanente crisissituatie", noemt Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang de stand van zaken in haar sector.

Vanwege de grote personeelstekorten kan de kinderopvang de vraag naar zijn diensten niet aan, en dat heeft grote gevolgen, schrijft Trouw. "Overal waar jonge gezinnen wonen, bijvoorbeeld in groeikernen of nieuwbouwwijken, is het een probleem."

Afzeggen groepen normaal

Met kerst kreeg Bijlsma's organisatie de eerste berichten dat er soms kinderopvanggroepen niet door kunnen gaan wegens een tekort aan personeel. Ze heeft geen exacte cijfers, maar ontvangt wel veel signalen uit de sector waardoor ze kan stellen dat het afzeggen van groepen bijna normaal is geworden. "We kijken er nu meer van op als organisaties zeggen dat ze géén groepen hoeven te sluiten."

Afgelopen april berekende de koepel Kinderopvang werkt! dat er de komende vijf jaar 32.000 medewerkers extra nodig zijn om de grote vraag naar kinderopvang te vervullen. In 2031 zal dat aantal zijn gestegen naar 50.000.

In de Randstad

Ook vrezen de organisatie voor de zomervakantie. Dan wordt het nog veel moeilijker om de planning rond te krijgen, vertelt Marika Zijp van KidsFoundation aan de krant. Zij hebben ruim 700 vestigingen en vangen 65.000 kinderen op. "We hebben nu al uitzendkrachten en zzp’ers nodig om de overlast te beperken. Ook het benaderen van oud-collega’s wil nog wel eens werken. Zeker in de Randstad, waar de problemen het grootst zijn, vraag ik me af hoe het de komende maanden zal gaan

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.