Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis groenten voor mensen die niet rondkomen, 'maar die moet je wel zelf oogsten'

Gratis groenten voor mensen die niet rondkomen, 'maar die moet je wel zelf oogsten'

Politiek

13 sep 2022, 23:15

Ruim driehonderd gezinnen in Friesland krijgen iedere week gratis groente en fruit uit een speciale oogsttuin. De tuin is bedoeld voor mensen die geen groente en fruit uit de supermarkt meer kunnen betalen, maar toch gezonde voeding willen. De initiatiefnemers hopen dat op termijn op meer plekken kan worden geoogst.

Loraine Westereng begon twee jaar geleden met een kleine akker met groente voor zestig gezinnen, maar heeft dit jaar flink uitgebreid. Waar je voor vergelijkbare tuinen soms honderden euro's voor een gezin betaalt, krijgen families uit Nieuwehorne en omgeving alle groenten en fruit gratis. De kosten die worden gemaakt worden gedragen door lokale ondernemers.

Vieze handen

"We hebben twee tuinders die continu bezig zijn met het onderhouden van de groenten", schetst Loraine. "Zij zijn ook nu al bezig met wat er over twee maanden kan worden geoogst." De groenten uit eigen tuin worden dan ook gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen. Gezinnen moeten wel aan het werk, ze moeten namelijk zelf hun eten oogsten. "Op die manier leren ze ook waar hun eten vandaan komt. Dat weten sommige kinderen niet meer."

Westereng hoopt dat hun initiatief ook in andere gemeenten wordt opgepakt. "Er zijn wel al een aantal plaatsten geïnteresseerd." De initiatiefnemer vind het belangrijk dat ook gemeenten gaan helpen bij de aanleg en onderhoud van de tuinen. Niet alleen worden mensen met een minder gevulde portemonnee geholpen, ook stimuleert het de duurzame landbouw en gezonder eten zorgt voor een gezondere bevolking.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.