Terug

Volg Hart van Nederland

Gourmetten, rollade of toch kalkoen? Dit eet Nederland dit jaar met kerst

nieuws

23 dec 2022, 11:59

De een kijkt er tegenop, de ander vindt het een van de gezelligste momenten van het jaar: het kerstdiner. Ruim vier op de vijf Nederlanders eet een kerstdiner, maar wat zijn in 2022 de trends? We vroegen het aan een representatieve groep van 3.004 leden van het Hart van Nederland-panel.

Waar ooit de kalkoen het traditionele kerstdiner vormde voor Nederlanders, is al sinds de jaren 1970 het gourmetten enorm populair geworden in ons land. We zijn daarin uniek, geen enkel ander land gourmet zo veel tijdens de kerst. Voor de Belgen, Fransen en Britten blijft de kalkoen het hoofdgerecht met de kerstdagen, in Centraal-Europa is het juist heel gewoon om vis te eten met het kerstdiner, zoals gefrituurde karper.

Maar wat eet Nederland met kerst anno 2022? We stellen een top-11 samen van meest populaire gerechten en soorten kerstdiners:

1. Gourmetten

Zoals gezegd, het gourmetten is en blijft populair. Ruim een op de drie Nederlanders (34 procent) doet dat dit jaar met kerst. Want wat is er gezelliger om de feestsfeer te bevorderen dan samen aan tafel te zitten rond de gourmetgrill?

2. Rollade

Op de tweede plek komt een oude bekende: de rollade. Het gerecht waarbij gekruide plakjes vlees om elkaar heen worden gedraaid en met een touwtje bij elkaar worden gehouden is altijd erg populair met de feestdagen. 12 procent van de Nederlanders bereidt het met kerst.

3. Vis

Met 5 procent staan op plek drie visgerechten in de breedste zin van het woord. De vis wordt vaak in verband gebracht met het christelijk geloof, reden voor sommige mensen om dit eren door vis te serveren tijdens het kerstdiner. Of het nu een karper is, zoals bij onze oosterburen veel wordt genuttigd, of een zalm: een visje bij de kerst hoort er voor velen zeker bij!

4. Kalkoen

Nu vooral bekend vanuit het buitenland, maar ook in Nederland was de kalkoen ooit het meest populaire gerecht tijdens het kerstdiner. Nog steeds zijn er mensen (3 procent) die het gevogelte tijdens de kerst eten.

5. Varkenshaas

Een andere klassieker staat op plek 5: de varkenshaas. Met boontjes of aardappelen is al heerlijk, maar met het zachte vlees kan je veel kanten op tijdens het kerstdiner.

De andere populaire gerechten tijdens de kerst zijn:

6. Kip
7. Biefstuk
8. Kaasfondue
9. Konijn
10. Rosbief
11. Hert
Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.