Terug

Volg Hart van Nederland

Goedkoop tanken? Duitsland nu duurder dan Nederland

Goedkoop tanken? Duitsland nu duurder dan Nederland

nieuws

1 sep 2022, 21:13

Normaal gaan veel Nederlanders als het ook maar even kan de grens over om de tank vol te gooien met goedkopere Duitse benzine. Maar om geld te besparen konden ze vandaag maar beter in eigen land blijven.

Voor het eerst in een paar maanden tijd was tanken in Nederland goedkoper dan in Duitsland. Dat komt doordat de 'Tankrabatt', een tijdelijke belastingverlaging op brandstof, vannacht werd stopgezet. Drie maanden lang kregen de Duitsers 17 cent korting op een liter diesel en 35 cent op een liter benzine. Die korting ging er vannacht dus af en doordat brandstof alleen maar duurder is geworden, schoten de prijzen aan de pomp ineens flink omhoog.

In Duitsland betaalde je woensdag nog ongeveer 1,778 euro voor een liter Super E10, donderdag was dat ineens een gemiddelde van 2,029 euro, blijkt uit cijfers van clever-tanken.de, die de gemiddelde prijs uit de 100 grootste Duitse plaatsen vergelijkt.

Donderdagochtend was het goedkoper om in Nederland te tanken. De benzine in ons land is het goedkoopste bij tankstation Fieten in het Groningse Oude Pekela, aldus brandstof-zoeker.nl. Daar betaal je 1,90 euro voor een liter Euro95. In de rest van het noorden zijn meerdere pompen te vinden voor eenzelfde prijs.

Goed nieuws voor pomphouder

Veel Nederlandse automobilisten zagen de stijging al aankomen en daarom gingen ze de afgelopen dagen nog even de grens over om te profiteren van de lagere brandstofprijzen. Dat zegt een woordvoerder van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Nu de prijzen weer oplopen, zullen mensen vaker in Nederland tanken. Goed nieuws, zegt de woordvoerder, want pomphouders dicht bij de Duitse grens liepen volgens hem de afgelopen maanden veel inkomsten mis.

Het gaat dan niet alleen om de verkoop van brandstof, maar bijvoorbeeld ook kopjes koffie, tabak en andere producten. Die producten zijn een belangrijke inkomstenbron voor tankstations. "In de winkel gebeurt het namelijk", stelt de woordvoerder, die zegt dat ook de lokale middenstand er last van had. Mensen die naar Duitsland gingen om te tanken, bezochten ook vaak horeca en een supermarkt. Daarnaast zegt de branchevereniging dat het ook beter voor het milieu is om in Nederland te tanken omdat daardoor minder kilometers gereden hoeven te worden.

De Nederlandse prijzen zijn nu lager dan je zou verwachten, door de verlaging van de brandstofaccijnzen. Volgens Haagse bronnen wil het kabinet dat ook volgend jaar nog zes maanden in stand houden.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.