Terug

Volg Hart van Nederland

Gekte op woningmarkt: Nederlanders helemaal klaar met tienduizenden euro's overbieden

wonen

8 juni 2021, 21:20

Waar eerst alleen in de grote steden werd overboden op huizen, is dat nu in heel Nederland het geval. Uit onderzoek van het Kadaster in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 50 procent van de huizen afgelopen jaar boven de vraagprijs werd verkocht. Soms wordt er zelfs blind tienduizenden euro's overboden in de hoop de woning te krijgen. Een ontwikkeling die volgens experts voorlopig nog niet gaat stoppen.

Maar niet iedereen heeft de middelen om tienduizenden euro's over te bieden. Zo ook Fouad Reggani die inmiddels een kluswoning huurt van Steenvlinder INC, een stichting die kluswoningen verhuurt die vervolgens na twee jaar overgekocht kunnen worden door de huurder. Ze hebben hierbij geen concurrentie en dus hoeft er niet overgeboden te worden.

Ideaal voor mensen als Reggani die geen duizenden euro's op de bank hebben staan. "Ideaal. Dit kom je nergens meer tegen", aldus Reggani. Hij moeten wel de handen uit de mouwen steken, want het klussen moet hij grotendeels zelf doen. "Ik heb er al veel te veel uren en bouwmaterialen ingestopt", lacht hij.

Meeste mensen weigeren over te bieden

Reggani is niet de enige die niet tienduizenden euro's wil of kan overbieden op een huis. De meeste mensen (55 procent) voelen daar niks voor, blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 3000 mensen. Bijna 30 procent zegt wel te willen overbieden bij de aankoop van een nieuw huis. Opvallend is dat vooral mensen onder de 30 jaar bereid zijn te overbieden, namelijk 48 procent.

Artikel gaat verder onder de video:

Gekte op woningmarkt: Nederlanders helemaal klaar met tiendui...
0:42
Gekte op woningmarkt: Nederlanders helemaal klaar met tiendui...

"De huizenprijzen stijgen zo enorm dat vele het niet kunnen opbrengen. Voor een huurwoning komen ze ook vaak niet in aanmerking. Ze vallen tussen wal en schip", reageert een van de deelnemers bezorgd. Ook wordt vaak genoemd dat vooral jongeren problemen ervaren op de woningmarkt. "De huidige situatie is bizar en in deze omstandigheden waar er totaal geen kans voor jongeren is voor woonruimte moet er gezocht gaan worden naar mogelijkheden om doorloop te creëren", aldus een respondent.

Marnix Norder, van vastgoedontwikkelaar Steenvlinder INC, ziet de drukte op de woningmarkt en de bijbehorende gekte over de jaren heen toenemen. "Waar we vijf jaar geleden bij honderd woningen evenzoveel belangstellende hadden, hebben we nu met dertien woningen al ruim duizend geïnteresseerden", legt Norder uit. "Dat is exorbitant veel."

Moet de overheid ingrijpen?

Om de gekte op de huizenmarkt te stoppen is overheidsingrijpen nodig, vindt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek van Hart van Nederland. Henk Nijboer van de PvdA is het hiermee eens. Hij wil dat we overgaan op een Noors model, waarbij blind bieden niet meer mag. "Er moet duidelijk zijn wie wat heeft geboden en dat je niet wordt bedonderd door makelaars die elkaar de huizen toespelen. Nu is dat allemaal heel duister."

Ook de minister lijkt daar wel wat voor te voelen. "Minister Kajsa Ollongren heeft eind april in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat zij meer transparantie wil rondom de biedingen op woningen", laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan Hart van Nederland. Verkopers dienen inzicht te krijgen in alle biedingen die zijn ontvangen, maar ook kopers moeten inzicht kunnen krijgen in het verloop van het biedingsproces als zij een bod hebben gedaan op een huis. De minister maakt zich hier zorgen om en voert gesprekken met de brancheorganisaties."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.