Terug

Volg Hart van Nederland

Gastarieven verschillen enorm: 'Het loont wél om over te stappen'

nieuws

26 apr 2022, 19:49

Ondanks dat gasprijzen momenteel torenhoog zijn, lopen de tarieven bij de verschillende energiebedrijven nog steeds zeer uiteen. Het kan daarom zeker lonen om over te stappen naar een andere leverancier, concludeert de Vastelastenbond na een vergelijking.

De wereldwijde energiemarkt zit al zeker een half jaar in een diepe crisis en dat zien veel Nederlanders al maanden terug op de energierekening. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie alleen maar verder verslechterd en het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt voor de portemonnee.

Verschil van ruim 1.500 euro

De Vastelastenbond vergelijkt de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ziet dat de prijzen flink verschillen. Tussen het goedkoopste en het duurste tarief zit een verschil van maar liefst 88 eurocent per kubieke meter gas. Zo betalen klanten van BudgetEnergie 2,12 euro voor een kuub, terwijl Eneco-klanten 3 euro per m3 kwijt zijn.

Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 kuub gas kan het verschil tussen verschillende leveranciers oplopen tot ruim 1.500 euro per jaar. "De meeste energieleveranciers kopen hun gas op dezelfde energiebeurs in. Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen", stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Overstappen wél zinvol

Hoewel veel energiebedrijven tegenover hun klanten beweren dat overstappen in deze tijden van torenhoge inflatie maar weinig zin heeft, denkt Wolfert dat overstappen wél zinvol kan zijn voor het huishoudboekje. Zeker voor klanten met een variabel gascontract loont het om tarieven te vergelijken.

"De verschillen zijn nog nooit zo groot geweest en schelen honderden euro's op jaarbasis", concludeert de directeur na het onderzoek onder zeventien leveranciers. "Dat is een hoop geld en zeker nu verschillende vaste lasten steeds duurder worden, is het extra belangrijk om te vergelijken", roept hij consumenten tot slot op.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.