Terug

Volg Hart van Nederland

Gasprijs daalt naar laagste niveau in anderhalf jaar tijd

nieuws

20 mrt 2023, 10:21

De prijs van gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs is maandag onder de 40 euro per megawattuur gedaald. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021.

De daling van zo'n 7 procent is ingegeven door gunstig nieuws over de gasvoorraden in de Europese landen. Die zijn aan het einde van de winter nog voor meer dan de helft gevuld en dat is veel voller dan normaal omdat de winter zacht was.

Hoewel de energieprijzen aan het dalen zijn, zetten Nederlanders de thermostaat nog niet massaal hoger, zo bleek eerder uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel:

Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag
2:12
Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag

Het betekent ook dat Europese landen deze zomer minder gas hoeven in te kopen om de gasopslagen weer te vullen voor de komende winter.

Wat ga ik merken van de dalende gasprijs?

Waarschijnlijk merk je niks van de daling van de gasprijs in je portemonnee. "De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar in de praktijk is het de vraag wanneer consumenten daar wat van merken", zei Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond eerder tegen Hart van Nederland. Bovendien duurt het een aantal maanden voordat energieleveranciers de daling van de tarieven kunnen verwerken.

Gasleveringen uit Rusland

Vorig jaar steeg de gasprijs hard als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de spanningen rond de gasleveringen van Rusland naar Europa. Die zijn inmiddels vrijwel stilgelegd. In augustus vorig jaar kostte een megawattuur gas even meer dan 300 euro.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.