Terug

Volg Hart van Nederland

Foodwatch: salmonella in Kinder Surprise is regelrecht voedselschandaal

Foodwatch: salmonella in Kinder Surprise is regelrecht voedselschandaal

nieuws

6 apr 2022, 18:42

Kinder Surprise-eieren die in een aantal Europese landen voor salmonella-infecties hebben gezorgd, zijn het bewijs dat de controle op voedselveiligheid faalt, stelt Foodwatch. De waakhond noemt het een "voedselschandaal" en eist daarom dat het systeem verbetert.

Het duurt te lang voordat bedrijven reageren op mogelijke gevaren, verwijst Foodwatch naar de 'salmonella-eieren' van Kinder. Producten worden pas teruggeroepen als ze al geconsumeerd zijn en als het dus te laat is, stelt de voedselwaakhond vast. Consumenten worden daardoor blootgesteld aan het risico om besmette producten te eten.

Kinder Suprise uit de schappen

In verschillende Europese landen zijn mensen de laatste tijd ziek geworden na het eten van producten die uit een Belgische fabriek komen waar ook Kinder Surprise-eieren worden gemaakt. Fabrikant Ferrero maakte woensdag bekend de chocolaatjes per direct in Nederland uit de schappen te halen.

Consumenten wordt nu geadviseerd de bewuste chocolade niet op te eten. Naast Kinder Surprise gaat het om Kinder Schokobons en Kinder Happy Moments, een adventkalender met chocolaatjes. Ook de Mix Peluche moeten mensen uit voorzorg laten staan. Klanten kunnen de producten naar de winkel brengen en krijgen dan hun geld terug.

Ook in Nederland mensen ziek?

Het is nog niet duidelijk of er in ons land ook salmonella-infecties zijn ontstaan nadat mensen de chocolade hebben gegeten. Ferrero zegt in Nederland nog geen klachten van consumenten te hebben gekregen. Wel heeft gezondheidsdienst RIVM twee meldingen binnengekregen van kinderen die in februari ziek zijn geworden door de salmonella-bacterie.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.